Ziemeļkoreja ir publicējusi "Linkolna padomu Obamam" – izdomātu vēstuli, kurā sen mirušais ASV prezidents Ābrams Linkolns kritizē pašreizējā valsts vadītāja Baraka Obamas vēršanos pret Phenjanas centieniem iegūt kodolieročus.

Šī vēstule ir publicēta tikai korejiešu valodā vietnē "DPRK Today" ("Korejas Tautas Demokrātiskā Republika šodien") un, domājams, paredzētai Ziemeļkorejas auditorijai. "DPRK Today" ir relatīvi mazpazīstams ziņu medijs salīdzinājumā ar ziņu aģentūru "Korean Central News Agency" (KCNA) un laikrakstu "Rodong Sinmun", kurus ārzemnieki regulāri izmanto, lai iegūtu informāciju par Ziemeļkoreju.

"Hei, Obama. Es zinu, ka šajās dienās tu par daudz ko domā .. Esmu nolēmis dot tev nelielu padomu, jo redzēju, ka tu biji iegrimis domās pie mana portreta neseno Lieldienu Lūgšanu brokastu laikā," teikts vēstules sākumā.

Šajā vēstulē Linkolns jau pēc nāves izsmej Obamas mēģinājumu veidot no kodolieročiem brīvu pasauli, pajautājot, kāpēc ASV nav uzņēmušās iniciatīvu vispirms samazināt savu kodolarsenālu, bet aicina tādas valstis kā Ziemeļkoreju izbeigt savas atomprogrammas.

"Ja ASV – valsts ar pasaulē lielāko kodolieroču krājumu – tikai runā tukšus vārdus kā papagailis un neko aktīvi nedara, tas būs izsmiekls visai pasaulei," teikts izdomātajā vēstulē.

Lai gan šajā vēstulē tiek kritizēts Obama, Ziemeļkoreja neparāda Linkolnu kā labu līderi.

"Hei, Obama, šis ir 21. gadsimts. Pagājušo amerikāņu prezidentu, mani ieskaitot, kuri krāpa tautu, taktika .. ir novecojusi. Tā tagad nedarbojas. Pasaule neuzticas Amerikai, kura neuzņemas atbildību par teikto," rakstīts Linkolnam piedēvētajā vēstulē.

Ziemeļkoreja ir izmantojusi tēlainus izteiksmes līdzekļus savu pretinieku raksturošanā arī agrāk. 2014. gadā KCNA nosauca Obamu par "mērkaķi". Dienvidkorejas prezidenti Paku Geunhji Phenjana vairākkārt ir nosaukusi par "prostitūtu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!