Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkoreja, ko ANO kritizējusi par cilvēktiesību pārkāpumiem, piektdien nosodījusi ASV, nodēvējot to par cilvēktiesību tundru, kurā plaukst un zeļ diskriminācija.

Norādot uz nemieriem ASV, ko izraisīja iepriekšējās izmeklēšanas zvērināto lēmums neizvirzīt apsūdzības melnādaino pusaudzi nošāvušajam baltādainajam policistam, Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija paziņoja, ka šis gadījums labi atspoguļo patieso situāciju ASV.

Ministrijas preses pārstāvis paziņoja, ka ASV patiesībā ir "cilvēktiesību tundra, kur atklāti tiek praktizēti ekstrēmi rasistiski diskriminācijas akti", vēstīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

ANO cilvēktiesību komiteja šomēnes pieņēma rezolūciju par cilvēktiesību situāciju Ziemeļkorejā, kas lielā mērā balstās uz februārī publiskoto ANO pētījumu, kurā norādīts, ka Phenjana pieļāvusi cilvēktiesību pārkāpumus, kuriem nav līdzīgu mūsdienu pasaulē.

Šis nesaistošais dokuments, kas decembrī tiks nodots apspriešanai ANO Ģenerālajā asamblejā, aicina ANO Drošības padomi ziņot par Ziemeļkorejas vadības iespējamajiem noziegumiem pret cilvēci Starptautiskajai krimināltiesai (ICC).

Rezolūcija tika pieņemta ar 111 balsīm pret 19, vēl 55 valstu pārstāvjiem atturoties. Cita starpā pret to balsoja Krievija un Ķīna, kuras kā ANO Drošības padomes pastāvīgās locekles ar veto tiesībām, domājams, bloķētu šādu ziņojumu Starptautiskajai krimināltiesai.

Ziemeļkoreja nosodīja gan pētījumu, gan rezolūciju, paziņojot, ka abus ierosinājušas un vadījušas Savienotās Valstis, kas vēlas pazemot Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna režīmu.

"Lielā ironija ir tā, ka ASV cenšas mērīt citas valstis ar savu nepareizo cilvēktiesību standartu, lai gan pati ir tipiska cilvēktiesību pārkāpēja," norādīja Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

Viņa paziņojumā īpaši kritizēts ASV prezidents Baraks Obama, kurš, runājot par likuma varu, cenšoties attaisnot rasisko diskrimināciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!