Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja veikusi sesto kodolieroču izmēģinājumu, vēlāk paziņojot, ka tas bijis veiksmīgs ūdeņraža bumbas tests, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Valdība apstiprina, ka Ziemeļkoreja ir veikusi kodolieroču izmēģinājumu," žurnālistiem paziņoja Japānas aizsardzības ministrs Taro Kono.

Pirms Kono paziņojuma seismologi konstatēja grūdienus Ziemeļkorejas teritorijā netālu no vietas, kur diktatora Kima Čenuna vadītā valsts jau iepriekš veikusi ieroču testus.

Pirms tam Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra vēstīja, ka valsts izstrādājusi ūdeņraža bumbu, kuru iespējams uzmontēt ballistiskajām raķetēm. To klātienē apskatījis arī Čenuns. Šobrīd gan nav oficiāls apstiprinājums, ka Ziemeļkorejas rīcībā patiešām būtu ūdeņraža bumba.

Phenjana paziņoja, ka ūdeņraža bumbas tests bijis veiksmīgs. BBC norāda, ka ūdeņraža bumbas ir vairākas reizes postošākas par atombumbām. To apstiprina arī seismologu dati - grūdieni šī izmēģinājuma laikā bija gandrīz 10 reizes spēcīgāki par tiem, kas konstatēti iepriekšējā Ziemeļkorejas ieroču izmēģinājumā.

ASV Ģeoloģijas dienests (USGS) sākotnēji ziņoja, ka zemestrīce bijusi 5,6 magnitūdas stipra, bet vēlāk precizēja informāciju un vēstīja, ka tās stiprums sasniedzis 6,3 magnitūdas. Tas nozīmētu, ka šis ir spēcīgākais kodolizmēģinājums, kādu Ziemeļkoreja līdz šim veikusi.

Vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Ziemeļkoreja raidīja ballistisko raķeti pāri Japānai. Raķete pēc izmēģinājuma iekrita Klusajā okeānā.

Jūlijā Ziemeļkoreja veiksmīgi izmēģināja divas starpkontinentālās ballistiskās raķetes, kas var sasniegt pat ASV teritoriju. Phenjana augustā draudēja dot triecienu ASV piederošajai Guamas salai Klusajā okeānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!