Foto: Reuters/Scanpix

Sākoties ASV prezidenta Donalda Trampa braucienam pa Āzijas valstīm, Ziemeļkoreja sestdien noraidījusi atbruņošanās sarunu iespējamību un solījusi vēl vairāk palielināt savu kodolarsenālu.

Tramps devies savā pirmajā Āzijas braucienā kopš stāšanās prezidenta amatā un 12 dienu laikā tiksies ar Japānas, Dienvidkorejas, Ķīnas, Vjetnamas un Filipīnu vadītājiem. Ziemeļkorejas kodolieroču un ballistisko raķešu draudi būs viens no svarīgākajiem šā brauciena sarunu tematiem. Vispirms Tramps apmeklēs Japānu, bet otrdien ieradīsies Dienvidkorejā.

Kā sestdien vēsta Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra KCNA, Amerikas Savienotajām Valstīm būtu jāatsakās "no absurdās iedomas", ka Phenjana piekāpsies starptautiskajām sankcijām un atteiksies no saviem kodolieročiem.

"[Vašingtonai] būtu jābeidz gaišā dienas laikā sapņot par kodolatbruņošanās sarunām ar mums," teikts aģentūras publicētajā komentārā, kurā norādīts, ka Phenjanas kodolsavaldīšanas potenciāla veidošana pašlaik ir "nobeiguma stadijā".

"Mūsu pašaizsardzības kodolzobens tiks uztrīts vēl asāks, ja ASV vienreiz un uz visiem laikiem neatteiksies no savas naidīgās politikas pret KTDR (Korejas Tautas Demokrātisko Republiku)," tajā norādīts.

Baltais Nams paziņojis, ka Tramps savā uzrunā Dienvidkorejas Nacionālajā asamblejā gatavojas aicināt "kopīgiem spēkiem risināt kopējos draudus".

Tomēr Dienvidkorejā valda bažas, ka ASV prezidenta vizīte var vēl vairāk pasliktināt situāciju reģionā, ja Tramps neapvaldīs savu aso retoriku.

Apmēram 500 protestētāji sestdien Seulas ielās protestēja pret gaidāmo Trampa ierašanos, paužot viedokli, ka viņš novedis Korejas pussalu līdz kara robežai, tikmēr aptuveni simts Trampa atbalstītāji pulcējās citā akcijā, skandējot: "Laipni lūdzam Korejā! Mēs ticam Trampam!".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!