Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejieši piektdien pulcējas uz masu mītiņu Phenjanā, lai nosvinēto trešdien notikušo veiksmīgo raķetes palaišanu un satelīta ievirzīšanu Zemes orbītā. Dienvidkoreja tikmēr izcēlusi no jūras raķetes posma atlūzas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ziemeļkorejas televīzija pārraidītajos kadros bijuši redzami milzīgi cilvēku pūļi, kas priecājas par veiksmīgo raķetes startu, ko daudzas valstis uzskata par tāla darbības rādiusa raķetes izmēģinājumu. To Phenjanai aizliedz ANO rezolūcija.


Trešdien Ziemeļkoreja veiksmīgi palaida tāla darbības rādiusa raķeti. Iepriekšējā raķetes palaišana aprīlī bija neveiksmīga.

Piektdien Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA paziņoja, ka valsts līderis Kims Čenuns aicina veikt vairāk šādus startus. 

Raķetes pirmais posms nokrita uz dienvidiem no Korejas pussalas. Dienvidkorejas flote drīz vien atrada posma atlūzas. Amatpersonas paziņoja, ka tās būs "noderīgs materiāls izpētei".

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja trešdien veiksmīgi palaida tālas darbības rādiusa raķeti ar satelītu. Phenjana paziņoja, ka satelīts ir ievirzīts orbītā. Jauna objekta parādīšanos Zemes orbītā apstiprināja arī ASV aizsardzības amatpersonas. Raķetes posmi nokrituši iepriekš norādītās vietās. 

Raķete tika palaista no Ziemeļkorejas rietumu piekrastes. Tā vispirms lidoja starp Korejas pussalu un Ķīnu, pirmā un otrā pakāpe nokrita Dzeltenajā jūrā, bet trešās pakāpe nokrita uz austrumiem no Filipīnu ziemeļdaļas.

Šis bija pirmais veiksmīgais Ziemeļkorejas trīspakāpju raķetes izmēģinājums. Iepriekšējais Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājums aprīlī bija neveiksmīgs, jo raķete "Unha-3" neilgi pēc starta eksplodēja un iekrita jūrā uz rietumiem no Korejas pussalas.

Ziemeļkoreju par raķetes palaišanu nosodīja ANO Drošības padome. ANO Drošības padome uzsver, ka raķetes palaišanai ir "acīmredzams Drošības padomes rezolūcijas pārkāpums" un ka padome apsver "pienācīgu atbildi". Paziņojums izplatīts pēc Drošības padomes slēgtās sēdes Ņujorkā.

ANO Drošības padome aizliedza Phenjanai jebkādus ballistisko raķešu izmēģinājumus pēc Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumiem 2006. un 2009. gadā. Komunistiskā valsts apgalvo, ka raķetes palaišanas mērķis bija satelīta ievirzīšana Zemes orbītā, bet tā nedomā citas valstis. ASV un tās sabiedrotās to uztver kā maskētu starpkontinentālās raķetes izmēģinājumu.

ASV paziņoja, ka Ziemeļkoreja par raķetes palaišanu saskarsies ar "sekām", nosaucot to par "ļoti provokatīvu rīcību, kas apdraud reģiona drošību"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!