Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja trešdien veiksmīgi palaida tāla darbības rādiusa raķeti, ar to ievirzot orbītā Zemes novērošanas satelītu, paziņoja šīs valsts oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Lai gan Ziemeļkoreja ir paziņojusi, ka raķetes palaišanas vienīgais mērķis bija ievirzīt orbītā Zemes novērošanas satelītu, ASV, Dienvidkoreja un Japāna to uzskata par slēptu ballistisko raķešu izmēģinājumu, kas ir aizliegts ar ANO rezolūcijām.

Ziemeļkoreja paziņoja, ka trīspakāpju raķetes palaišana ir sasniegusi visus tās mērķus.

"Mūsu satelīta "Kwangmyongsong-3" otrās versijas palaišana no Sohe kosmosa centra [..] 12.decembrī bija veiksmīga," teikts KCNA paziņojumā. "Satelīts ir ievirzīts orbītā kā plānots," piebilda KCNA.

Amatpersonas Dienvidkorejā un Japānā apstiprināja, ka visas trīs raķetes pakāpes ir atdalījušās paredzētajos rajonos, tomēr Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija brīdināja, ka ir nepieciešama tālāka analīze.

Raķete tika palaista no Ziemeļkorejas rietumu piekrastes. Tā vispirms lidoja starp Korejas pussalu un Ķīnu, pirmā un otrā pakāpe nokrita Dzeltenajā jūrā, bet trešās pakāpe nokrita uz austrumiem no Filipīnu ziemeļdaļas.

Dienvidkoreja nosodīja šo raķetes palaišanu kā ANO rezolūciju rupju pārkāpumu un draudu stabilitātei Korejas pussalā un pasaulē kopumā. Japāna un ASV pieprasīja sasaukt ANO Drošības padomes sanāksmi, un tā notiks trešdien.

"Mūsu valdība tāpat kā starptautiskā sabiedrība stingri nosoda Ziemeļkoreju par atkārtotu brīdinājumu un prasību atcelt šo raķetes palaišanu ignorēšanu un šādu provokāciju veikšanu," reportieriem paziņoja Dienvidkorejas ārlietu ministrs Kims Sunghvans. Viņš sacīja, ka šī raķetes palaišana ir "ANO Drošības padomes rezolūciju skaidrs pārkāpums un draudi Korejas pussalas un pasaules mieram".

Japāna paziņoja, ka raķete 12 minūtes pēc starta lidojusi pāri dažiem Okinavas prefektūras rajoniem. Japāna bija draudējusi notriekt šo raķeti, ja tā apdraudētu Japānas drošību.

Šis bija pirmais veiksmīgais Ziemeļkorejas trīspakāpju raķetes izmēģinājums. Iepriekšējais Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājums aprīlī bija neveiksmīgs, jo raķete "Unha-3" neilgi pēc starta eksplodēja un iekrita jūrā uz rietumiem no Korejas pussalas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!