Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns apmaiņā pret denuklearizāciju vēlas pretī saņemt ASV ekonomisko palīdzību un drošības garantijas, trešdien paziņoja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Kima un ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās "joprojām tiek plānota 12. jūnijā", neraugoties uz ziņām par atšķirībām abu pušu starpā, ASV Pārstāvju palātas Ārlietu komitejai sacīja Pompeo. Pēc viņa teiktā, tikšanās tagad ir atkarīga no Kima.

"Mēs esam noskaņoti optimistiski, ka mēs varam sasniegt rezultātu, kas pasaulei būs lielisks," viņš piebilda.

Kā pastāstīja Pompeo, Kims pirms divām nedēļām Phenjanā tikšanās gaitā viņam "atklāti sacījis, ka saprot - viņa tautas ekonomiskā izaugsme, viņa tautas labklājība ir atkarīga no stratēģiskas pārmaiņas".

Pompeo Kimam norādījis uz soļiem, kas Phenjanai būtu sperami, arī attiecībā uz kodolatbruņošanās pārbaudēm, lai demonstrētu "īstu denuklearizāciju".

"Viņš skaidri apliecināja - tas viņam ir ļoti svarīgi, lai tad, kad tas notiek, kad šie mērķi ir sasniegti, viņš savukārt saņem ekonomisko palīdzību no Amerikas privātā sektora biznesa zināšanu un prasmju formā," piebilda valsts sekretārs.

Kims arī "vēlas pasaules drošības garantijas, statusa beigas, kas šķir Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju, un galu galā sasniegt mērķi - miera līgumu".

Pompeo atteicās atbildēt likumdevēju jautājumu par to, vai Pentagons ir ierobežojis kopīgi ar Dienvidkoreju rīkoto manevru apjomus, lai mazinātu Kima bažas.

"Es uzskatu, ka mēs priekšsēdētājam Kimam līdz šim neesam izrādījuši nekādu piekāpšanos, un mēs negrasāmies to darīt," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!