Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss trešdien aicināja Ziemeļkoreju neķerties pie soļiem, kas varētu novest pie tās režīma beigām.

"KTDR (Korejas Tautas Demokrātiskajai Republikai) ir jāizvēlas pārtraukt izolēt sevi un jāatsakās no dzīšanās pēc kodolieročiem," paziņoja ministrs. "KTDR vajadzētu atteikties apsvērt jebkādu rīcību, kas varētu novest pie režīma beigām un tās tautas iznīcināšanas," brīdināja Matiss. Viņš piebilda, ka ASV pārspēs jebkuru Phenjanas rīcību, kura zaudēs ikvienu bruņošanās sacensību vai tās ierosinātu konfliktu.

Ziemeļkoreja tikmēr ceturtdien paziņoja, ka ASV prezidents Donalds Tramps ir vājprātīgs, un viņš reaģēs tikai uz spēku. "Saprātīgs dialogs ar šo vājprātīgo puisi nav iespējams, un uz viņu var iedarboties tikai absolūts spēks," Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA citēja Ziemeļkorejas armijas ģenerāļa Kima Rakgjoma teikto.

Paziņojumā arī piebilsts, ka Ziemeļkorejas armija līdz augusta vidum pabeigs plānu, kas paredz četru raķešu raidīšanu uz ūdeņiem netālu no ASV Klusā okeāna teritorijas Guamas, kurā atrodas Savienoto Valstu militārās bāzes.

Tramps otrdien pret Ziemeļkoreju vērsās asākiem vārdiem nekā līdz šim, Phenjanai tās kodolprogrammas dēļ draudot ar "uguni un niknumu".

Savukārt KCNA pēc dažām stundām paziņoja - Ziemeļkoreja nopietni apsver iespēju raidīt savas ballistiskās raķetes uz ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu. Phenjana paziņoja, ka "šobrīd rūpīgi izskata operacionālo plānu par ielencošu uguni teritorijās ap Guamu ar vidēja līdz tāla darbības rādiusa stratēģisko ballistisko raķeti "Hwasong-12"", vēstīja KCNA.

ANO Drošības padome sestdien vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kas nosaka stingrākas sankcijas pret Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas un raķešu izmēģinājumu dēļ, un iecerēts, ka šīs sankcijas Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumus samazinās par trešo daļu.

Rezolūcijā noteikts pilnīgs aizliegums no Ziemeļkorejas importēt ogles, dzelzi un dzelzs rūdu, svinu un svina rūdu, kā arī zivis un citus jūras produktus, Īstenojot šo embargo, Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumi, kas pašlaik ir trīs miljardi ASV dolāru gadā, samazināsies par vienu miljardu dolāru gadā. Ziemeļkoreja pirmdien nosodīja jaunākās ANO sankcijas, vienlaikus uzsverot, ka nebūs nekādu sarunu par kodolieročiem, kamēr to apdraudēs ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!