Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja piektdien palaida tāldarbības raķeti, taču tā sadalījās vairākās daļās un iekrita Dzeltenajā jūrā Dienvidkorejas piekrastē, un ASV un vairākas Āzijas valstis nosodīja šo raķetes startu kā reģiona drošību apdraudošu "provokatīvu" aktu, ziņoja Dienvidkorejas aģentūra "Yonhap".

Raķetes atlūzas iekritušas jūrā 190 līdz 200 kilometru uz rietumiem no Kunsanas ostas valsts ziemeļrietumos, aģentūrai "Yonhap" paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija. Raķete eksplodēja apmēram vienu vai divas minūtes pēc starta.

Ziemeļkoreja 16.martā paziņoja, ka plāno laikā no 12. līdz 16.aprīlim palaist tāldarbības raķeti, kas ievirzīs orbītā Zemes novērošanas satelītu. Palaist šo raķeti bija paredzēts, lai atzīmētu mirušā valsts dibinātāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubileju 15.aprīlī, lai gan ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejas starpkontinentālo ballistisko raķešu startus.

Dienvidkoreja 19.martā apsūdzēja Ziemeļkoreju, ka tā mēģina izstrādāt liela darbības rādiusa kodolraķeti un tādēļ plāno aprīlī palaist satelītu, izmantojot tāldarbības raķeti. Ziemeļkoreja veica pirmo kodolizmēģinājumu 2006.gada oktobrī trīs mēnešus pēc tāldarbības raķetes palaišanas.

Arī ASV uzskatīja šo startu par maskētu tāldarbības ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

Ziemeļkorejas oficiālie mediji atzina, ka raķete nav iegājusi orbītā, un īsā paziņojumā piebilda, ka "zinātnieki, tehniķi un eksperti tagad izmeklē neveiksmes cēloni".

"Ziemeļkoreja tikai tālāk izolē sevi, iesaistoties provokatīvos aktos, un šķērdē naudu par ieročiem un propagandas demonstrējumiem, kamēr Ziemeļkorejas tauta cieš badu," sacīja Baltā nama preses sekretārs Džejs Kārnijs.

"Mēs rūpīgi vērojam, vai Ziemeļkoreja neveiks tālākus provokatīvus aktus, tādus kā raķešu izmēģinājumi un kodolizmēģinājums," paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Dienvidkorejas ārlietu ministrs Kims Sunghvans paziņoja, ka Ziemeļkoreja ar savu rīcību skaidri pārkāpusi ANO rezolūciju, kas aizliedz jebkādu Ziemeļkorejas raķešu startu, kurā izmantota ballistisko raķešu tehnoloģija. Viņš raksturoja Ziemeļkorejas raķetes startu kā "provokatīvu aktu, kas apdraud mieru un drošību".

Arī Japānas valdība nosodīja šo raķetes palaišanu. "Pat ja tā bija neveiksmīga, tā ir smaga provokācija mūsu valstij un citām valstīm un ANO Drošības padomes rezolūciju pārkāpums," sacīja Japānas ministru kabineta galvenais sekretārs.

Lielā astoņnieka (G8) valstu ārlietu ministri nosodīja Ziemeļkoreju un paziņoja, ka apsvērs iespējamu rīcību ANO Drošības padomē. "Mēs aicinām Korejas Tautas Demokrātisko Republiku (KTDR) atturēties no turpmākiem startiem, kuros izmantota ballistisko raķešu tehnoloģija, vai citām darbībām, kas saasina situāciju Korejas pussalā," paziņoja G8.

"Mēs esam gatavi kopā ar citiem apsvērt pasākumu īstenošanu, atbildot uz visām KTDR darbībām, kas pārkāpj ANO Drošības padomes rezolūcijas, un aicināt uz attiecīgu rīcību no ANO Drošības padomes puses," teikts G8 paziņojumā. G8, kurā apvienojušās Lielbritānija, Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, Krievija un ASV, tomēr neprecizēja, kāda būtu šī ANO Drošības padomes rīcība.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs pauda "dziļas bažas" par šo raķetes palaišanu, ar kuru Ziemeļkoreja pārkāpusi ANO noteiktu aizliegumu, un aicināja starptautisko sabiedrību stingri atbildēt uz to.

Vācijas ārlietu ministrs Gido Vestervelle nosodīja šo startu un paziņoja, ka tas ir "starptautisko saistību pārkāpums un palielinās saspīlējumu Korejas pussalā".

Eiropas Savienība (ES) piektdien raksturoja neveiksmīgo Ziemeļkorejas raķetes startu kā "bīstamu un destabilizējošu" rīcību, ar kuru ir pārkāpta ANO Drošības padomes rezolūcija.

"Es esmu dziļi nobažījusies par bīstamajām un destabilizējošajām darbībām, kuras šodien veica KTDR. Neatkarīgi no tās paziņotā nolūka šodien notikušais starta mēģinājums ir KTDR starptautisko saistību, kuras īpaši nosaka ANO Drošības padomes 1874.rezolūcija, skaidrs pārkāpums," paziņoja ES ārpolitikas vadītāja Ketrina Eštone.

Viņa aicināja Phenjanu pildīt savas saistības, kuras noteiktas ar ANO Drošības padomes rezolūcijām un Kodolieroču neizplatīšanas līgumu, un apņemšanās, kuras Phenjana uzņēmusies sešpusējās sarunās par tās kodolatbruņošanos. "Es arī aicinu atturēties no jebkādas rīcības, kas varētu tālāk palielināt saspīlējumu reģionā. ES ir gatava turpināt darbu ar starptautiskajiem partneriem, lai veicinātu ilgstoša miera un stabilitātes saglabāšanu Korejas pussalā," sacīja Eštone.

Krievija, Ķīna un Indija piektdien kopīgi aicināja visas puses izrādīt savaldību. "Mēs esam pārliecināti, ka reakcijai uz šiem izaicinājumiem jābūt tikai diplomātiskai un politiskai. Mēs aicinām visas puses izrādīt maksimālu atbildību un savaldību un censties atjaunot sešpusējās sarunas," sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

ANO Drošības padome piektdien sanāks uz ārkārtas sēdi, lai "lemtu par savu nākamo soli" pēc Ziemeļkorejas raķetes palaišanas, sacīja kāds ANO diplomāts.

Austrālijas premjerministre Džūlija Gilarda paziņoja, ka "šis starts neatkarīgi no iznākuma bija provokatīvs un bīstams", un aicināja ANO Drošības padomi sniegt "stingru atbildi" uz to.

Ziemeļkorejas galvenā sabiedrotā Ķīna, piektdien reaģējot uz neveiksmīgo raķetes startu, aicināja izvairīties no pasākumiem, kas varētu palielināt saspīlējumu Korejas pussalā.

"Mēs ceram, ka visas puses izrādīs savaldību un aukstasinību, izvairīsies no darbībām, kuras varētu kaitēt mieram un stabilitātei Korejas pussalā un reģionā," sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Ļu Veimiņs, atbildot uz lūgumu komentēt Ziemeļkorejas raķetes startu.

Ļu aicināja uz dialogu un centieniem miera saglabāšanai Korejas pussalas rajonā un sacīja, ka Ķīna jau ir "pievērsusi uzmanību" reakcijai pasaulē uz šo startu. Ļu arī sacīja, ka Ziemeļkoreja pirms un pēc šī starta nav par to informējusi Ķīnu.

Dienvidkorejas karaflote piektdien sāka operāciju Ziemeļkorejas raķetes atlūzu izcelšanai no ūdens. "Mēs esam noskaidrojuši, kur atlūzas nokrita, un cenšamies tās izcelt," sacīja armijas ģenerālštāba pārstāvis.

Dienvidkoreja nāca klajā ar šādu paziņojumu par spīti tam, ka Ziemeļkoreja pagājušajā nedēļā brīdināja neveikt šādu operāciju. "Ja kāds .. mēģinās notriekt mūsu kosmosa raķeti vai izcelt tās atlūzas, mēs bez žēlastības atriebsimies," brīdināja Tēvzemes mierīgas atkalapvienošanas komiteja, kuras pārziņā ir attiecības ar Dienvidkoreju.

Aģentūra "Yonhap" ziņoja, ka rajonu, kur nokrita raķetes atlūzas, pārmeklē vairāk nekā 10 Dienvidkorejas karaflotes kuģu, no kuriem daudzi ir aprīkoti ar sonāriem un atveduši ūdenslīdējus. Dzeltenā jūra šajā rajonā ir 70 līdz 100 metrus dziļa, tātad ir iespējams izcelt no jūras dibena lielas atlūzas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!