Foto: Reuters/Scanpix

Vašingtona izdara spiedienu uz jauno Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, lai panāktu stingrāku nostāju pret Ziemeļkorejas režīmu no Pekinas puses, brīdinot, ka pretējā gadījumā tai jārēķinās ar pastiprinātu ASV militāro klātbūtni reģionā, vēsta laikraksta "The New York Times".

Atsaucoties uz vārdā neminētām administrācijas amatpersonām, laikraksts piektdien ziņoja, ka nesen notikusi ASV prezidenta Baraka Obamas telefonsaruna ar Sji.

ASV amatpersonas arī sīki informējuši Pekinu par Savienoto Valstu plāniem pastiprināt savu pretraķešu aizsardzības sistēmu un citiem pasākumiem, kuru mērķis ir apturēt arvien pieaugošos draudus no Ziemeļkorejas jaunā līdera Kima Čenuna puses.

Ķīna līdz šim nedz atklāti, nedz pa aizklātajiem diplomātiskajiem kanāliem nav izteikusi nekādus protestus pret ASV kuģu un kara lidmašīnu nosūtīšanu uz Korejas pussalu, uzsver "The New York Times".

Šī klusēšana liecina par Pekinas pieaugošo aizkaitinājumu pret Ziemeļkoreju un apzināšanos, ka turpmāka Phenjanas režīma atbalstīšana var saspīlēt tās attiecības ar Vašingtonu, piebilst laikraksts.

"The New York Times" vēsta, ka tuvāko nedēļu laikā Baltais nams gatavojas uz Ķīnu nosūtīt virkni amatpersonu sava spiediena pastiprināšanai. Tostarp nākamsestdien Pekinā ieradīsies ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Īstermiņā Vašingtona vēlas Ķīna muitas kontroles pastiprināšanu, lai apturētu starptautisko sankciju aizliegto preču nonākšanu Ziemeļkorejā. Savukārt ilgtermiņā ASV vēlas, lai Pekina pārliecinātu Kimu pārtraukt provokācijas un piekrist atsākt sarunas par Phenjanas kodolprogrammas likvidēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!