Foto: morgueFile

Laikrakstā "Le Monde" publicētās ziņas, ka ASV specdienesti izspiego Francijas pilsoņu telefonsarunas ir "nepatiesi", par ASV Nacionālās izlūkošanas direktora Džeimsa Klapera teikto vēsta raidsabiedrība BBC.

"Nesenās publikācijas franču laikrakstā "Le Monde" satur neprecīzu un maldinošu informāciju par ASV ārējas izlūkošanas aktivitātēm," teikts otrdien izplatītā Klapera paziņojumā.

"Apsūdzības, ka Nacionālā Drošības aģentūra (NSA) ievākusi 70 miljonus Francijas pilsoņu telefonsarunu datu ir nepatiesas," turpina izlūku priekšnieks.

Laikraksts iepriekš apgalvoja, ka ASV spiegi ir uzlauzuši ārvalstu tīklus, inficējot ar spiegošanas programmatūru miljoniem datoru. Informācija bija balstītā bijušā NSA tehniskā darbinieka Edvarda Snoudena nopludinātajos datos.

Klapers norādīja, ka nekomentēs izlūkošanas darbību nianses, bet atgādināja, ka "ASV informāciju ievāc tāpat kā citas valstis".

"Le Monde" interneta izdevums apgalvoja, ka no 2012.gada 10.decembra līdz 2013.gada 8.janvārim NSA ierakstījusi 70,3 miljonus Francijas iedzīvotāju sarunu.

Sarunas ierakstītas, izmantojot programmu "US-985D".

No Snoudena saņemtie dokumenti dod pamatu uzskatīt, ka NSA izspiegojusi ne tikai cilvēkus, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar terorismu, bet arī augstas personas ekonomikas un politikas aprindās, vēsta "Le Monde".

ASV varasiestādes laikrakstam atteicās sniegt komentārus šajā sakarā, norādot, ka nekomentēs slepenus dokumentus.

Ar līdzīgiem atklājumiem pirmdien nācis klajā arī vācu žurnāls "Der Spiegel".

Snoudena materiāliem, "Der Spiegel" vēsta, ka ASV specdienesti uzlauzuši arī Filipes Kalderona e-pastu laikā, kad viņš ieņēma Meksikas prezidenta amatu. Uzlauzti arī vairāku Kalderona valdības ministru e-pasti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!