Foto: Arhīva foto

8. maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945. gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās. Ārvalstu prese, 6. maijs.

Krievi arestē trimdas poļu pārstāvjus

Britu un amerikāņu delegāti "Apvienoto Nāciju" konferencē bija šausmās, kad [PSRS ārlietu ministrs Vjačeslavs] Molotovs atklāja, ka krievi apcietinājuši 16 poļu sarunu vedējus, apsūdzot viņus "šķeļošās aktivitātēs pret Sarkano armiju".

Rietumu sabiedrotie uzskata, ka lielākajai daļai šo vīru - ģenerālim Okuļickim, Polijas "mājas spēku" ģenerāļa Komorovska sekotājam, un politisko partiju līderiem no Polijas 5. aprīlī vajadzēja ierasties uz konsultācijām par jaunās Polijas valdības veidošanu.

Misters Čērčils ir nikns par to, ko viņš apraksta kā "apmānu", ar kuru poļi ir aizvilināti uz Krieviju.

[Lai gan Apvienoto Nāciju Organizācija tika dibināta vēlāk, jēdziens un institūcija "Apvienotās Nācijas" tika izmantots, lai apzīmētu visas sabiedroto valstis, kuras paraksta deklarāciju par kara uzsākšanu ar Ass valstīm. Savukārt ANO apveidi šajā laikā jau bija zināmi - PSRS, ASV, Ķīna un Lielbritānija par tiem vienojās 1944. gada rudenī.

1945. gada ziņā minēto Polijas Bruņoto spēku ģenerāli Leopoldu Okuļicki PSRS 1945. gada pavasarī arestēja un notiesāja uz 10 gadiem. Viņš tika nošauts 1946. gada 24. decembrī.]

Čehoslovākijā turpinās kaujas

Pēc vairākiem pret nacistiem vērstiem nemieriem dažādās valsts vietās čehu patrioti vakar sacēlās pret vāciešiem, kuri joprojām ir okupējuši Prāgu (attēlā). Čehu galvaspilsētā ielu kaujas pieņemas spēkā. Vakarnakt patrioti savās rokās bija pārņēmuši jau lielāko pilsētas daļu, bet vācieši saglabājuši kontroli pār vairākiem nocietinājumiem, kamēr no pilsētas pievārtē esošām bāzēm ierodas tanki un citas "Wehrmacht" vienības.

Starp vairākiem punktiem, kuras joprojām ir vācu rokās, ir arī radio stacija, kura turpina atkārtoti sludināt, ka "visas militāri svarīgās pozīcijas joprojām ir Wehrmacht rokās". Arī patrioti kontrolē vienu radio staciju, un viņi izmisīgi ziņo lūgumus sabiedrotajiem nākt viņus glābt.

Ģenerāļa Patona ASV 3. armija šobrīd ir Čehoslovākijā un varētu doties uz Prāgu, taču krievi uzstāj, ka čehu galvaspilsēta ir viņu balva. Situāciju sarežģī tas, ka Prāgā atrodas ģenerāļa Vlaslova krievu renegātu armija.

[ASV ģenerāļa Džordža Patona armijai bijuši pietiekoši spēki, lai dotos ieņemt Berlīni, taču  Bet  Sabiedroto spēku komandieris Dvaits Eizenhauers nolēma apstāties pie Elbas, lai Berlīni varētu ieņemt PSRS. Patons bija sašutis par šo lēmumu, uzskatot, ka Padomju Savienība jau drīzā nākotnē būs drauds pašām ASV.

PSRS ģenerālis Andrejs Vlasovs 1942. gada pēc nonākšanas vācu gūstā bija piekritis sadarboties ar nacistiem un 1944. gada beigās izveidoja no galvenokārt krieviem sastāvošo Vlasova armiju. Tā 1945. gada aprīlī pie Oderas cīnījās pret PSRS armiju cīnījās, bet bija spiesta atkāpties uz Prāgu.

Prāgas sacelšanās laikā viņa vadītie vīri palīdzēja čehu nemierniekiem, bet, tuvojoties PSRS armijai, atkāpās un padevās amerikāņu un britu spēkiem. Jau 1945. gada 12.maijā Vlasovu Austrijā arestēja padomju specdienesti, bet viņu pavadošais amerikāņu konvojs nepretojās. 1946. gada 2.augustā ģenerāli sodīja ar nāvi.]

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!