Foto: Arhīva foto

8. maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945. gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās. Ārvalstu prese, 27. aprīlis.

ASV un padomju karavīri tiekas pie Elbas

Londona, Maskava un Vašingtona 27. aprīlī vienlaicīgi nāk klajā ar paziņojumiem, ka Sabiedroto spēki, kas uzbrūk Vācijai no rietumiem, pie Elbas upes ir satikušies ar padomju karavīriem.

Īsā TV uzrunā Vinstons Čērčils runā par Sabiedroto "nelokāmo risinājumu". Staļins paziņojumu nolasīja radio, godinot "mūsu Sabiedroto varonīgos karavīrus". ASV prezidents Harijs Trumens to nosauca par "Sabiedroto ieroču lielo triumfu".

[Tika ziņots, ka tikšanās notikusi iepriekšējā vakarā Torgavā. Taču patiesībā ASV karavīri ar krieviem Torgavā satikušies jau 25. aprīlī, bet nākamajā dienā sarīkota tikšanās preses fotogrāfu vajadzībām]

Uz Šveices robežas arestēts Petēns

26. aprīlī mediji ziņo, ka uz Francijas robežas ar Šveici arestēts maršals Filips Petēns – kolaborantu Višī Francijas valsts vadītājs.

Karavīra stājā maršals Filips Petēns salutēja ģenerālim Kenigam - Brīvās Francijas galvenajam komandierim. Tad viņš tuvojās Kenigam ar pastieptu roku, ko Kenigs atteicās paspiest. Vecais maršals saprata, ka ir arestēts.

Viņš aizvests ar otrās klases vilcienu, kurš agri nākamajā rītā ieradīsies Parīzē. Par viņa lietu atbildīgais prokurors Andre Mortens norāda, ka Petēns par nodarīto ir pelnījis nāvessodu, bet "viņš ir sasniedzis vecumu, kas varētu pieļaut humānu apsvērumu ņemšanu vērā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!