Foto: AP/Scanpix
Zinātnieki piektdien atmetuši cerības nodibināt kontaktus ar septiņus mēnešus klusējošo kosmosa laboratoriju "Philae", kura atrodas uz "67P/Čurjumova-Gerasimenko" komētas.

"Ir laiks teikts ardievas "Philae"," paziņoja Vācijas Aerokosmosa aģentūra (DLR), kura vairs nesūtīs aparātam komandas.

"Philae" komēta arvien attālinās no Saules, pašreiz atrodoties aptuveni 350 miljonu kilometru attālumā un tā, visticamāk, ir apklāta ar putekļiem, kas neļauj uzlādēties tās saules baterijām.

Eiropas zinātnieku konstruētā zonde "Rosetta" ar laboratoriju "Philae" tika palaista kosmosā 2004. gadā, un satikšanās ar "67P/Čurjumova-Gerasimenko" komētu notika 2014. gada 12. novembrī 510 miljonu kilometru attālumā no Zemes. Tas ir gandrīz trīs reizes vairāk nekā attālums no mūsu planētas līdz Saulei.

Tomēr nolaišanās uz komētas nenotika tik gludi, kā cerēts. "Philae" divas reizes atlēca no komētas virsmas, pirms piestiprinājās klints ēnā. Lai veiktu eksperimentu, zondes baterijās pietika enerģijas tikai 60 stundām.

"Philae" izdevās pārraidīt uz Zemi vērtīgus datus, pirms tā pārtrauca darboties.

Tomēr pastāvēja cerība, ka, komētai pievirzoties tuvāk Saulei, labāks apgaismojums uzlādēs laboratorijas saules baterijas un tā atsāks darboties.

Zinātniekiem par atvieglojumu, pagājušā gada 13. jūnijā "Philae" pēc septiņu mēnešu klusēšanas nosūtīja signālu uz Zemi. Pavisam notika astoņas īsas sazināšanās un 9. jūlijā zonde apklusa.

Zinātnieki cer, ka iegūtie dati par komētu ļaus izdarīt secinājumus par Saules sistēmas rašanās apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!