Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēdējā nemiernieku kontrolētajā Austrumgutas pilsētā Dumā sestdien, 7. aprīlī, iespējams, īstenots ķīmisks uzbrukums, svētdien raksta britu raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz ārstu un glābēju organizāciju sniegto informāciju.

Šajā uzbrukumā dzīvību varētu būt zaudējuši vismaz 70 cilvēki.

Brīvprātīgo organizācija "Baltās ķiveres" publicējusi cilvēku mirstīgo atlieku fotogrāfijas. Pēc organizācijas domām, upuru skaits var pieaugt.

Neatkarīgi avoti gan šo informāciju līdz šim nav apstiprinājuši.

Sīrijas varasiestādes informāciju par ķīmisku uzbrukumu nodēvējušas par safabricētu.

Savukārt ASV Valsts departaments paziņojis, ka uzmanīgi seko līdzi ziņojumiem par iespējamo ķīmisko ieroču izmantošanu un gadījumā, ja šī informācija apstiprināsies, Krievijai, kura atbalsta Sīriju, būs kopā ar to jāuzņemas atbildība par notikušo.

Savukārt Krievija paziņojusi, ka ziņas par to, ka Sīrijas armija pret nemierniekiem Dumas pilsētā būtu lietojusi hlora bumbas, neatbilst patiesībai, svētdien ziņo Krievijas aģentūra "Interfax".

"Kategoriski noliedzam šādu informāciju," paziņojis Sīrijā karojošo pušu samierināšanas centra priekšnieks ģenerālmajors Jurijs Jevtušenko.

"Paziņojam par gatavību uzreiz pēc Dumas atbrīvošanas no nemiernieku spēkiem turp nosūtīt Krievijas radiācijas, ķīmijas un bioloģiskās aizsardzības speciālistus, lai iegūtu datus, kas apliecinātu, ka šī informācija ir safabricējumi," izteicies Jevtušenko.

Viņš arī sacījis, ka "virkne Rietumvalstu" mēģina traucēt operācijas atjaunošanu, kurā plānots no Dumas padzīt nemiernieku spēkus.

Krievijas valdības pārstāvji jau 6. aprīlī – dienu pirms notikušā, paziņoja, ka Krievijā aizliegta organizācija gatavo tās kontrolē esošajos rajonos uzbrukumus, kuros plānots pielietot hloru. Vēl agrāk ar līdzīgu paziņojumu nāca klajā arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

BBC vēsta, ka par iespējamo ķīmisko uzbrukumu Dumas pilsētā ziņojušas uzreiz vairākas monitoringa un mediķu grupas, kas darbojas Sīrijā, taču to sniegtā informācija par upuru skaitu atšķīrās.

Sīrijas nemierniekus atbalstošais Gutas medicīnas centrs paziņojis, ka pēc uzbrukuma īstenošanas nosmakuši 75 cilvēki, bet cietis vēl aptuveni tūkstotis iedzīvotāju. Organizācija minējusi, ka notikušā iemels ir, iespējams, zarīnu saturoša bumba, ko nometis helikopters.

Medicīnas organizāciju apvienība – ASV bāzēta organizācija, kas sadarbojas ar Sīrijas slimnīcām, BBC paziņojusi, ka slimnīcā pie Damaskas, netālu no iespējamā uzbrukuma vietas, apstiprināta 70 cilvēku nāve.

Tāpat apvienība paziņojusi, ka bojāgājušo skaits var būt pat krietni lielāks – ap 180 cilvēkiem, taču naktī neesot bijis iespējams nokļūt līdz bojāgājušajiem, jo turpinājušās apšaudes un bijusi arī slikta redzamība.

Pēc apvienības rīcībā esošās informācijas, cietušajiem novērojami simptomi, kas raksturīgi, ja cilvēks ir saindējies ar hloru vai nervus paralizējošu gāzi.

Sīrijas valsts informācijas aģentūra SANA, savukārt, paziņojusi, ka ziņas par ķīmiskajiem uzbrukumiem izdomājuši nemiernieki, apzinoties savu neizbēgamo sakāvi un mēģinot traucēt valdības spēkiem.

Jau vēstīts, ka Sīrijas valdības spēki sestdien pastiprinājuši uzlidojumus pēdējai opozīcijas saliņai Austrumgutas anklāvā pie Damaskas un ieņēmuši aptuveni pussimts lauku saimniecību ap anklāva galveno pilsētu Dumu.

Piektdien pēc desmit dienu pārtraukuma valdības spēki atsāka plašu uzbrukumu Dumai. Sestdien uzlidojumi pilsētai jau prasījuši vismaz astoņu civiliedzīvotāju dzīvības, līdz ar to kopš piektdienas bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits bija sasniedzis 48.

Krievijas atbalstītie Sīrijas režīma spēki līdz marta beigām atkaroja 95% Austrumgutas anklāva, gan veicot gaisa un sauszemes uzbrukumus ar lieliem cilvēku upuriem, gan slēdzot vienošanās par civiliedzīvotāju un nemiernieku evakuāciju.

Saskaņā ar Sīrijas valdības mediju informāciju "Jaish al Islam" vēl kontrolē aptuveni 19 kvadrātkilometru teritoriju pašā Dumā un ap to.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!