Foto: EPA/LETA

Par spīti iztērētajiem 60 miljardiem ASV dolāru (aptuveni 30 miljardi latu), ASV pūliņi atjaunot Irāku nav spējuši ievērojami uzlabot situāciju valstī, secināts ASV Kongresam sagatavotajā auditoru ziņojumā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ziņojumu sagatavojis Irākas atjaunošanas speciālais inspektors Stjuarts Bovens. Pēc viņa aplēsēm, vismaz astoņi miljardi dolāru tika iztērēti pilnīgi bezjēdzīgi.

Viņaprāt, galvenie neveiksmes iemesli ir korupcija un zems drošības līmenis valstī.
Tāpat inspektors norādījis, ka Irākas varasiestāžu konsultācijas nebija pietiekamas, lai problēmas novērstu.

Inspektors paudis, ka neveiksme Irākā var kalpo par mācību atjaunošanas kampaņām citos reģionos.

Inspektora ziņojums tapis, analizējot simtiem revīziju un inspekciju materiālu, kā arī desmitiem interviju ar Irākas un ASV politiķiem un ierēdņiem.

"Galvenā doma, kurai visi piekrīt, ir - rekonstrukcijas programmai bija jāsasniedz daudz vairāk un pārāk daudz naudas tika izšķērdēts veltīgi," ziņojumā pausto citē BBC.

Irākas premjers Nuri Maliki atzinis Bovenam, ka daļa ASV līdzekļu tika "iztērēta nepamatoti". Pēc viņa teiktā, ASV finansētā programma varēja ienest Irākas dzīvē ievērojamas pārmaiņas.

Savukārt Irākas parlamenta vadītājs Osama Rudžafi atzinis, ka Irākas atjaunošanas programma kopumā "nedeva nekādu rezultātu". Bet Irākas kurdu līderis Kubads Talabani inspektoriem sacījis: "Jūsuprāt, jebkuru problēmu var atrisināt ar naudu. To nevarētu nosaukt par stratēģisko domāšanu."

Kopumā ASV astoņus gadus ilgā kampaņa Irākā, gāžot diktatoru Sadamu Huseinu un iesaistoties valsts sakārtošanā pēc tam, izmaksājusi 800 miljardus dolāru, karā gājuši bojā 5000 ASV karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!