Foto: PA Images/Scanpix/LETA

ASV parādsaistību apjoms tuvojas vēsturiski augstam līmenim un 30 gadu laikā parādsaistību apkalpošanas izmaksas būs tikpat lielas, cik sociālā nodrošinājuma izdevumi, paziņojis Kongresa Budžeta birojs.

Biroja prognozes liecina, ASV parādsaistību apjoms šogad sasniegs 78% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas būs augstākais līmenis kopš Otrā pasaules kara, bet desmit gadu laikā tas sasniegs 100% un līdz 2028.gadam palielināsies līdz 152% no IKP.

Tikmēr procentu izdevumi attiecībā pret valsts IKP nākamo desmit gadu laikā dubultosies, pieaugot līdz 3,1% salīdzinājumā ar 1,6% šogad.

Ņemot vērā uzņēmumu un privātpersonu ienākuma nodokļa samazinājumus, ko ieviesis ASV prezidents Donalds Tramps, valdības ieņēmumi nākamajos divos gados būs nemainīgi, bet palielināsies 2026.gadā, kad atkal pieaugs iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes.

Arī parādsaistību procentu maksājumiem tiek prognozēts kāpums, tiem līdz 2048. gadam sasniedzot rekordaugstu līmeni 6,3% apmērā, un to apjoms būs aptuveni līdzvērtīgs ar sociālā nodrošinājuma izdevumiem, vēsta Kongresa Budžeta birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!