Foto: AFP/Scanpix/LETA

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico ir paziņojis par gatavību atkāpties no amata, ja prezidents apstiprinās, ka esošā koalīcija var turpināt savu darbu uz atlikušo parlamenta pilnvaru termiņu bez ārkārtas vēlēšanu sarīkošanas.

Fico norādīja, ka ir gatavs nosaukt premjera kandidātu no savas partijas, ziņo raidsabiedrība BBC. Paziņojums nāk klajā laikā, kad Slovākiju satricinājis skandāls saistībā ar žurnālista Jāna Kucjaka slepkavību.

27 gadus vecais žurnālists strādāja pie raksta par valdības korupciju, kad tika noslepkavots savā mājā. Līdz ar viņu nogalināta arī Kucjaka līgava.

"Šodien es republikas prezidentam piedāvāju savu atkāpšanos. Ja prezidents to pieņems, esmu gatavs atkāpties rīt," premjers Fico paziņoja preses konferencē.

Slepkavības izraisītās sabiedrības reakcijas un spiediena dēļ pirms divām dienām no amata atkāpās Slovākijas iekšlietu ministrs Roberts Kaļinaks.

Piektdien Bratislavā notika lielākie pret valdību vērstie tautas protesti kopš komunisma krišanas laika 1989. gadā.

Kā "Delfi" jau ziņoja, atsaucoties uz aģentūru LETA, 27 gadus vecā Kucjaka un viņa draudzenes Martinas Kušnirovas līķi ar šautām brūcēm tika atrasti 25. februārī pāra mājā Veļka Mačā Bratislavas austrumu pievārtē.

Savu pēdējo nepabeigto rakstu, kuru pagājušajā nedēļā publicēja portāls "aktuality.sk", Kucjaks veltījis itāļu mafijas darbībai Slovākijā un tās sakariem ar premjerministram Robertam Fico tuvu stāvošām personām.

Šī slepkavība izsaukusi masu protestus pret Fico valdību, un piektdien Bratislavas ielās izgāja desmitiem tūkstošiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!