Foto: AFP/Scanpix/LETA

Spānijas karalis Felipe VI ceturtdien pieņēmis jaunās proeiropeiskās valdības zvērestu.

Sociālistu premjerministrs Pedro Sančess ministru amatos iecēlis 11 sievietes un sešus vīriešus. Sievietes ieņems arī ekonomikas un aizsardzības ministru amatus.

Eiropas valstu vidū Spānijas valdībā tagad ir vislielākā sieviešu proporcija. Otrajā vietā ar 12 sievietēm un 11 vīriešiem ir Zviedrija.

Ņemot vērā lielo sadrumstalotību parlamentā, pastāv risks, ka Sančesa administrācija pie varas nepaliks līdz pilnvaru termiņa beigām 2020. gadā.

Sančesa Sociālistu partijai parlamentā ir 84 no 350 vietām. Tā ir mazākā pārstāvniecība, kāda valdošajai partijai bijusi parlamentā kopš atgriešanās pie demokrātijas 1970. gados.

Zvēresta nodošanas laikā Sarsuelas pilī, netālu no Madrides, ministri roku turēja uz konstitūcijas, nevis Bībeles, ar to laužot līdz šim pastāvējušo tradīciju.

Jaunajai mazākuma valdībai nāksies paļauties uz kreiso radikāļu partijas "Podemos", kā arī basku un katalāņu nacionālistu balsīm, kas atbalstīja sociālistu aicinājumu par neuzticības izteikšanu konservatīvās Tautas partijas premjerministram Marjano Rahojam.

"Podemos" līderis Pablo Iglesiass jaunajai valdībai jau novēlējis veiksmi, vienlaikus atzīstot, ka valdīt ar tik nelielu mazākumu Sančesam, "iespējams, būs smags pārbaudījums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!