Foto: Shutterstock

Zviedrijas prokuratūra ir likusi atbrīvot Irākas pilsoni, kurš tika aizturēts aizdomās par teroraktu plānošanu, svētdien paziņoja galvenā prokurora vietnieks Hanss Īrmans.

22 gadus vecais irākietis Mutars Muthanna Madžids tika aizturēts ceturtdienas pēcpusdienā pēc divu dienu ilgas meklēšanas, kad policija veica reidu patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Bolidenas pilsētā Zviedrijas ziemeļaustrumos.

Īrmans sacīja, ka Madžids vairs netiek turēts aizdomās par nekādiem noziegumiem un ir jāatbrīvo. Zviedrijas mediji bija ziņojuši, ka pastāv aizdomas par Madžida karošanu Sīrijā.

Prokurori bija pieprasījuši irākieša aizturēšanu, kamēr Zviedrijas izlūkdienests "Sapo" veic izmeklēšanu. Aizturēšana notika mierīgi bez starpgadījumiem, un izmeklētāji Madžidu nopratināja.

Pastiprinot drošības pasākumus pēc 13 .novembrī Parīzē notikušajiem teroraktiem, Zviedrija trešdien paaugstināja nacionālo terorisma draudu līmeni līdz "augstam" un to saglabāja arī pēc Madžida aizturēšanas.

Lai gan nav konstatēta Madžida saistība ar Parīzes teroraktu rīkotājiem, "Sapo" ir paziņojis, ka slaktiņš Francijas galvaspilsētā demonstrējis džihādistu grupējuma "Islāma valsts" izplatību Eiropā.

Zviedrijas premjers Stefans Lefvens ceturtdien paziņoja, ka Zviedrija plāno pastiprināt drošības pasākumus, tostarp saziņas līdzekļu novērošanu, saistībā ar teroristu uzbrukuma risku šajā valstī.

Līdz šim pēdējais islāmistu terorakts Zviedrijā notika 2010. gadā, kad kāds vīrietis uzspridzinājās veikalu ielā Stokholmā, ievainojot divus cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!