Foto: Publicitātes foto
Zviedrijas prokuratūra pirmdien izvirzīja apsūdzības terorismā diviem vīriešiem, kuri 2013. gadā Sīrijā nogriezuši galvas diviem cilvēkiem.

"Divi vīrieši, kuriem Gēteborgas rajona tiesā ir izvirzītas apsūdzības, ir Zviedrijas pilsoņi, kuri devās karot uz Sīriju," paziņoja galvenā prokurore Agneta Hildinga Kvarnstrēma, nesniedzot sīkāku informāciju par apsūdzēto identitāti.

Intervijā Zviedrijas ziņu aģentūrai TT viņa atklāja, ka šo noziegumu video, kas, iespējams, uzņemts 2013.gadā Sīrijas pilsētā Alepo 2013. gada aprīlī, abi vīrieši par pastrādātajām slepkavībām esot "pauduši prieku".

Viens no apsūdzētajiem tika aizturēts jūlija beigās, un kopš tā laika atradās apcietinājumā. Otrs tika aizturēts tajā pašā laikā, un uz brīdi tika atbrīvots, bet nedrīkstēja pamest valsti. Abi vīrieši tiek apsūdzēti par terorismu, kā arī par starptautisko tiesību pārkāpumiem un slepkavību.

"Noziegums bija plānots, lai nodarītu kaitējumu Sīrijas valstij un iedvestu cilvēkos bailes. Tas ir iemesls apsūdzībām terorismā," paziņojumā norādīja prokurore.

"Ir grūtības pilnībā noskaidrot, vai šie vīrieši ir bijuši bruņotu grupējumu sastāvā un rīkojušies bruņota konflikta ietvaros," viņa piebilda.

Galvenais tiesnesis Ralfs Larsons paziņoja, ka ir lūdzis tiesas zālē nodrošināt augstāko iespējamo drošības līmeni.

"Tiesātas tiks divas personas, kuras, domājams, bijušas "Daesh" ("Islāma valsts") sastāvā. Tas ir pirmais gadījums Zviedrijā, kad ir izvirzītas apsūdzības par to, ka viņi ir devušies tur un pastrādājuši noziegumus. Protams, ir riska un draudu scenārijs," viņš sacīja reģionālajam laikrakstam GT.

Zviedrijas mediji vēstīja, ka viens no apsūdzētajiem ir 32 gadus vecs izbijis junioru čempions boksā. Viņa advokāts norāda, ka viņa klients nespēj staigāt un tādēļ nebūtu varējis pastrādāt šos noziegumus. Otrs apsūdzētais esot kāds 30 gadus vecs vīrietis, ziņo mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!