Foto: AFP/Scanpix

Zviedrijas valdība un opozīcija vienojušās par jauniem ierobežojumiem ieroču pārdošanai diktatoriskiem režīmiem un valstīm, kur nopietni apdraudētas cilvēktiesības.

Valdības paziņojumā presei teikts, ka pēc vienošanās ar opozīcijas bloku "Alianse" likumprojekts tiks iesniegts Likumdošanas padomē, kas pārbauda, vai likumprojekti iekļaujas Zviedrijas tiesību sistēmā.

Valdība pirms diviem gadiem apsolīja ierobežot ieroču pārdošanu valstīm, kur demokrātijas principi netiek pilnībā ievēroti.

Blokā "Alianse" ietilpstošo kristīgo demokrātu pārstāve ārlietās Sofija Damma pauda vilšanos, ka likumprojekts neparedz pilnīgu ieroču tirdzniecības aizliegumu diktatūrām.

"Ievērojot kristīgo demokrātu principus, vispār nebūtu iespējams eksportēt diktatūrām. Mēs vēlētos pilnīgu aizliegumu," viņa piebilda.

Citas bloka dalībnieces - konservatīvās Mēremo partijas - pārstāvis Hans Valmarks atzina, ka likumprojekts ir kompromiss, lai pārāk nenovājinātu Zviedrijas aizsardzības jomas rūpniecību.

"Nozarei vissvarīgākais ir zināt, kas attieksies uz nākotni," viņš piebilda.

Likumprojekts ir saskāries ar pretestību no Zviedrijas aizsardzības jomas uzņēmumiem, kas bažījas, ka tas kaitēs biznesam.

Zviedrijas aizsardzības rūpniecības uzņēmuma "Saab" prezidents Hokans Buske norādīja, ka iespēju samazināšanās Zviedrijā "Saab" var būt spiests pārvietot daļu no izpētes un attīstības struktūrvienībām citām valstīm, kā arī tas var palielināt lidmašīnu un ieroču izmaksas Zviedrijas armijai.

Pēdējos gados Zviedrija pārdevusi ieročus vai lidmašīnas tādām autokrātiskām valstīm kā Saūda Arābija, Omāna un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!