Foto: Reuters/Scanpix

Zemūdene, ko savos teritoriālajos ūdeņos meklē Zviedrija, varētu būt Nīderlandes kara flotes īpašums, atsaucoties uz avotu Krievijas Aizsardzības ministrijā, pirmdien vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Ar mērķi mazināt spriedzi Baltijas jūras akvatorijā un taupīt zviedru nodokļu maksātāju līdzekļus, ieteiktu vērsties pēc paskaidrojumiem pie Nīderlandes karaflotes pavēlniecības," žurnālistiem paziņoja avots, skaidrojot, ka pagājušajā nedēļā Nīderlandes zemūdene "Bruinvis" netālu no Stokholmas pildījusi uzdevumu.

Zemūdene piektdien ienākusi Tallinas ostā, bet pirmdien dosies atpakaļ. "Atliek cerēt, ka šī informācija palīdzēs zviedru jūras spēkiem pamanīt to atceļā uz vienu no karaflotes bāzēm Nīderlandē," aģentūra citē avotu.

Vēstīts, ka Zviedrijas bruņotie spēki pirmdien jau ceturto dienu meklē kādu pie Zviedrijas salu arhipelāga pamanītu ārvalstu zemūdens transportlīdzekli. Vietējos medijos izskanēja ziņas, ka, iespējams, tiek meklēta Krievijas zemūdene, kurai radušās tehniskas problēmas.

Reaģējot uz mediju ziņām, Krievijas Aizsardzības ministrija noliedza, ka tās zemūdenes būtu iesaistīta kādā incidentā.

"Svenska Dagebladet" ziņoja, ka piektdien pārtverti trauksmes ziņojumi no Krievijas zemūdenes Stokholmas salu arhipelāgā. Situāciju vēl mīklaināku padarīja fakts, ka netālu no Zviedrijas teritoriālajiem ūdeņiem kopš trešdienas lēni dreifēja kravas kuģis, kas piederot Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātai personai.

Savukārt Zviedrijas virzienā devies arī Krievijas izpētes kuģis "Professor Logachev".

Pirmdien Zviedrijas armija paziņoja, ka Bruņotie spēki ir izvietojuši karavīrus un militāros kuģus Stokholmas salu arhipelāgā no Mejas ziemeļos līdz Ornei dienvidos un "ārvalstu zemūdenes" meklēšana turpināsies vēl vismaz divas dienas.


"Mēs izmantojam mūsu rīcībā esošos sensorus un meklējam gan ūdenī, gan uz sauszemes," skaidro Enanders. Viņš atteicās komentēt, vai armija meklē kādu, kurš varētu būt atstājis zemūdeni un izkāpis sauszemē.

Zviedrijas armija ir apstiprinājusi, ka tā trīs dažādās vietās fiksējusi zemūdens transportlīdzekli, tomēr neapstiprina nedz to, ka tā pārtvērusi SOS signālu, nedz to, ka aizdomīgās aktivitātes Zviedrijas teritorijā varētu īstenot Krievija.

Pagaidām Stokholmas arhipelāgā īstenotā operācija ir izlūkošana, tomēr tā var kļūt par aktīvu pretzemūdeņu operāciju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!