Foto: Reuters/Scanpix

Zviedrija papildinās savu floti ar divām jaunām zemūdenēm, ceturtdien paziņojis valsts aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists.

Ministrs norādīja, ka zemūdenes ir būtiska Zviedrijas aizsardzības daļa gan miera laikos, gan ārkārtas situācijās un kara apstākļos.

Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns ierosināja modernizēt floti jau novembrī pēc Zviedrijas armijas paziņojuma, ka gūti pārliecinoši pierādījumi par ārvalstu kuģa atrašanos Stokholmas arhipelāgā oktobrī.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada oktobrī pie Zviedrijas krastiem tika izvērsta vērienīga meklēšanas operācija, jo pastāvēja aizdomas, ka valsts ūdeņos atrodas ārvalstu zemūdene, iespējams, no Krievijas. Operācijā piedalījās karakuģi, mīnu traleri, helikopteri un vairāk nekā 200 karavīru, bet galu galā meklēšana tika pārtraukta, armijai paziņojot, ka objekts, visticamāk, jau pametis Zviedrijas ūdeņus.

Maskava kategoriski noliedza, ka tā varētu būt krievu zemūdene.

Zviedrijas bruņotie spēki vēlāk paziņoja, ka Stokholmas arhipelāgā pagājušajā rudenī bijušas, iespējams, pat četras zemūdenes.

Nespēja noteikt noslēpumainās zemūdenes atrašanās vietu raisīja jautājumus par Zviedrijas drošības spēku sagatavotību un spējām.

Floti plānots papildināt ar divām Zviedrijas uzņēmumā "Saab" ražotām jaunās paaudzes zemūdenēm A 26, kuru vērtība ir aptuveni 8,2 miljardi kronu (886 miljoni eiro).

Zemūdenes flotē tiks iekļautas, vēlākais, līdz 2022.gadam.

Pagājušajā nedēļā Zviedrijas valdība paziņoja, ka par 6,2 miljardiem kronu palielinās izdevumus aizsardzībai, lielākoties, lai uzlabotu drošības spēku spējas noteikt Zviedrijas ūdeņos ieklīdušu zemūdeņu atrašanās vietu un iespējas tās pārtvert.

Papildu līdzekļi tika izmantoti arī, lai atjaunotu pastāvīgu militāro klātbūtni Gotlandes salā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!