Foto: AFP/Scanpix
Zviedrijā plašu rezonansi izraisījušas ziņas, ka pazīstamais apģērbu tirdzniecības milzis "Hennes & Mauritz" (H&M) savu izstrādājumu ražošanai Kambodžā izmanto vergu darbaspēku.

Zviedrijas telekanāls TV4 trešdien demonstrēja dokumentālu filmu "Kalla Fakta" ("Sausi fakti"), kurā apgalvots, ka H&M Kambodžā ir nolīdzis apakšuzņēmēju, kurš savā tekstilfabrikā strādniekiem par darbu maksā summu, kas atbilst trim zviedru kronām (24 santīmiem) stundā.

Filmā minēts, ka šī summa ir tik niecīga, ka daudzi strādājošie ir spiesti aizņemties naudu, lai nopirktu pārtiku sev un ģimenei, un vēlāk ieslīgst lielos parādos, jo aizņēmumiem ir lieli procenti. Mēnesī fabrikas strādnieki saņem tikai 500 zviedru kronām (40 latiem) līdzvērtīgu summu, bet viņu darba nedēļa ilgst 70 stundu, vēsta filma.

H&M noliedz apsūdzības par vergu darbaspēka izmantošanu. "Šīs ziņas ir pilnīgi nepareizas," Zviedrijas laikrakstam "Expressen" sacīja H&M vadītājs Karls Johans Pēšons.

Atbildot uz jautājumu par zemajām algām, viņš apgalvoja, ka strādājošo situācija Kambodžā būtu vēl sliktāka, ja H&M nebūtu pārstāvēts šajā trūcīgajā valstī.

"Kambodžā ir arodbiedrības un kolektīvie darba līgumi, kuri darbojas. Mēs mācām strādniekiem, kā risināt sarunas par savām algām ar darba devējiem. Mēs vēlamies, lai strādājošajiem tiktu maksātas lielākas algas, tāpēc mēs izdarām spiedienu uz politiķiem palielināt minimālo algu līdz līmenim, kas ļauj izdzīvot," klāstīja H&M šefs.

TV4 demonstrētajos kadros bija redzami streikojoši tekstilrūpnīcas strādnieki, kas prasa augstākas algas. Dokumentālā filma radīja iespaidu, ka H&M strādājošo prasības noraidījis, ziņo Zviedrijas plašsaziņas līdzekļi.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada vasarā gandrīz 300 Kambodžas strādnieku tika nogādāti slimnīcā pēc tam, kad viņi masveidā noģība savā darbavietā apģērbu fabrikā, kura savus ražojumus piegādā mazumtirgotājam H&M. H&M turpina izmeklēt notikušo, sadarbojoties ar situācijas Kambodžas fabrikās uzlabošanas programmu.

H&M vadītājs atzina, ka situācija strādājošo labklājības jomā "varētu būt labāka". "Taču tas ir jautājums par valsts spēju konkurēt starptautiskajā tirgū, un viņiem labākā iespēja ir, ka mēs [H&M] turpinām iegādāties [Kambodžā ražoto produkciju]," ir pārliecināts Pēšons.

1947.gadā dibinātajam H&M pašlaik ir aptuveni 2500 veikalu 43 pasaules valstīs, tostarp Latvijā. Kompānija nodarbina 94 tūkstošus cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!