Foto: AP/Scanpix

Zviedrijas bijušais ārlietu ministrs Karls Bilts Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzvedību, anektējot Krimu, pielīdzinājis gāztā Irākas diktatora Sadama Huseina politikai.

"Mēs neakceptējām Sadama Huseina huligānisko iebrukumu Kuveitā un tās aneksiju. Putina iebrukums Krimā un tās aneksija ne ar ko nav atšķirīga," tviterī norādīja Zviedrijas eksministrs.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Krievijai draud vēl lielāka starptautiskās sabiedrības izolācija, ja tā nemainīs savu Ukrainas politiku, G20 samita noslēgumā svētdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.

Ja Krievijas prezidents Vladimirs Putins "turpinās iet pa to pašu ceļu, uz kura viņš ir šobrīd, pārkāpjot starptautiskās tiesības, Ukrainā separātistus nodrošinot ar smago bruņojumu, tad izolācija, kādu Krievija šobrīd pieredz, turpināsies," uzsvēra Obama.

G20 samits Krievijai ir paudis "ļoti skaidru vēstījumu" - ja tā nebeigs iejaukties Ukrainas lietās, tai tiks noteiktas jaunas sankcijas, savukārt brīdināja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!