Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zviedrijas centriski labējo partiju Alianse trešdien paziņojusi, ka vēlas veidot jauno valdību, un uzaicinājusi savus galvenos politiskos sāncenšus - sociāldemokrātus - uz diskusijām par savstarpēju sadarbību.

"Mēs vēlamies veidot Alianses valdību, pamatojoties uz sadarbību, kas pārsniedz politisko bloku" robežas, teikts visu četru Aliansē pārstāvēto partiju līderu parakstītajā komentārā, kas publicēts laikrakstā "Dagens Nyheter".

Svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās Alianse ieguva gandrīz tikpat daudz balsu kā kreiso partiju neformālais bloks, kas grupējas ap līdzšinējā premjerministra Stēfana Levēna vadītajiem sociāldemokrātiem.

Alianses partiju līderi atkārtoti norādījuši, ka Lēfenam ir jāatkāpjas, pretējā gadījumā piedraudot ierosināt uzticības balsojumu jau 24. septembrī, kad uz pirmo sēdi pulcēsies jaunais parlamenta sasaukums.

Tomēr Lefēns atteicies atkāpties, norādot, ka balsis joprojām tiek skaitītas.

Kā ziņots, nedz kreiso partiju bloks, nedz Alianse nav spējuši vēlēšanās izcīnīt vairākumu.

Sociāldemokrāti un "zaļie", kas veido līdzšinējo valdību, kā arī Kreisā partija, kas Lēfena mazākuma valdībai nodrošina neoficiālu parlamentāro atbalstu, saskaņā ar sākotnējiem balsu skaitīšanas rezultātiem ieguva 144 no 349 deputātu vietām, kamēr Alianse, kuras sastāvā ir konservatīvā Moderātu partija, Centra partija, kristīgie demokrāti un liberāļi, izcīnīja 142 mandātus.

Tajā pašā laikā savas pozīcijas nostiprinājuši galēji labējie Zviedrijas demokrāti (SD), kas ieguvuši 63 deputātu vietas.

SD jau pirms vēlēšanām paziņoja, ka gatavi atbalstīt gan kreiso, gan labējo valdību atkarībā no tā, cik lielā mērā katra no tām būs gatava piekāpties galēji labējo prasībām, īpaši imigrācijas jautājumos.

Tomēr līdz šim visas pārējās partijas noraidījušas jebkādas sadarbības iespējas ar SD.

Moderātu līderis Ulfs Kristersons norādījis, ka jārēķinās ar vēlēšanu rezultātiem, kas nepārprotami liecinot, ka jaunā valdība jāveido Aliansei, jo tā ieguvusi aptuveni 40% balsu, kamēr par sociāldemokrātiem balsojuši tikai 28% zviedru.

Tomēr Kristersons atzinis, ka nepieciešams starp abiem blokiem panākt ilgtermiņa vienošanos tādos jautājumos kā imigrācija, pensijas un aizsardzība.

Tikmēr Lēfens paziņojis, ka sociāldemokrāti nekļūs par Alianses vadītas valdības atbalstītājiem parlamentā.

Arī viņš izteicies par nepieciešamību visām partijām, izņemot SD, sēsties pie sarunu galda, taču uzsvēris, ka šādas sarunas par Alianses ierosināto ilgtermiņa vienošanos nedrīkst notikt starp blokiem.

Starp jautājumiem, kuros būtu jāpanāk šāda vienošanās, Lēfens minējis imigrāciju, nodokļus un Zviedrijas lomu Eiropas Savienībā (ES).

Reaģējot uz Alianses līderu komentāru "Dagens Nyheter", SD līderis Džimijs Okesons paudis vilšanos, norādot, ka tas liecina par Alianses gatavību piešķirt Lēfenam "ievērojamu ietekmi", kas ir pretrunā ar konservatīvo solījumiem pirms vēlēšanām.

Tikmēr vēlēšanu komisija gatavojas trešdien paziņot koriģētos sākotnējos balsu skaitīšanas rezultātus, kuros būs ņemtas vērā arī neklātienē nodotās balsis.

Galīgie balsu skaitīšanas rezultāti nav gaidāmi agrāk nekā piektdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!