Foto: Reuters/Scanpix

Zviedrijas tiesa piektdien noraidīja prasību atcelt aresta orderi, kas izdots "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža aizturēšanai par 2010.gadā pastrādātu izvarošanu, un atstāja rīkojumu spēkā.

Tiesas paziņojumā teikts, ka Asanžs joprojām ir "neklātienē aizturēts" un ka tā piekrīt zemākās institūcijas atzinumam, ka Asanžs uzskatāms par aizdomās turēto iespējamas izvarošanas lietā un ka pastāv risks, ka viņš varētu izvairīties no tiesas vai tās piespriestā soda.

Tā ir astotā reize, kad Zviedrijas tiesā tiek apstrīdēts Asanža Eiropas aresta orderis. Visas reizes tiesa lēmusi viņam par sliktu.

Apelāciju tiesa norādīja, ka Asanža četrus gadus ilgā atrašanās Ekvadoras vēstniecībā "neatņem brīvību un tam pašam par sevi nevar piešķirt nekādu nozīmi, novērtējot proporcionalitāti" lēmuma pieņemšanā.

Ilgā atrašanās vēstniecībā un policijas izmeklētāju "iepriekšēja pasivitāte" gan ir "argumenti par aizturēšanas atcelšanu", tomēr "salīdzinoši nopietnie pārkāpumi, par kuriem viņš tiek turēts aizdomās, nozīmē, ka ir spēcīgas sabiedrības intereses, lai izmeklēšana varētu turpināties," skaidroja tiesa.

"Šobrīd aizturēšana ir gan efektīva, gan nepieciešama, lai izmeklēšana varētu virzīties uz priekšu. Aizturēšanas iemesli joprojām atsver ierobežojumus un citu kaitējumu, ko šis pasākums nodara Džūljenam Asanžam," paziņoja tiesa.

Tiesas lēmumu apsveica Zviedrijas prokurore Marianne Nī, kuras pārziņā ir šī lieta. "Mūsuprāt, sabiedrības intereses par izmeklēšanas turpināšanu joprojām ir ļoti svarīgas. Tiesa šeit piekrīt mūsu viedoklim, ka aresta ordera atstāšana spēkā atbilst proporcionalitātes principam," viņa paziņoja

Saskaņā ar Zviedrijas likumiem apsūdzības personai var izvirzīt tikai pēc nopratināšanas, tāpēc Asanžam joprojām ir aizdomās turētā statuss. 45 gadus vecais Austrālijas pilsonis Asanžs atteicies doties uz Zviedriju, lai runātu ar izmeklētājiem par iespējamām apsūdzībām.

Asanžs šo lēmumu pamatojis ar bažām, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņu varētu tiesāt par simtiem tūkstošu slepenu ASV diplomātiskās un militārās sarakstes dokumentu publiskošanu 2010. gadā. Ekvadora piešķīrusi Asanžam politisko patvērumu.

Asanža advokāts mudinājis Zviedriju respektēt ANO Patvaļīgā apcietinājuma darba grupas 5. februāra nesaistošo lēmumu, kurā teikts, ka Asanža uzturēšanās Ekvadoras vēstniecībā Londonā pielīdzināma patvaļīgam apcietinājumam no Lielbritānijas un Zviedrijas puses.

Kā Lielbritānija, tā Zviedrija apstrīdējušas ANO darba grupas atzinumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!