Foto: F64
Ugunsgrēki daudzos gadījumos nodara lielus postījumus un diemžēl – nereti prasa arī cilvēku upurus. Šogad līdz septembra beigām Latvijā uguns plosījusies vairāk nekā astoņarpus tūkstoš gadījumos un izdzēsusi 57 dzīvības, bet pēdējo desmit gadu laikā valstī notikušas vairākas ugunsnelaimes, kas īpaši spēcīgi iespiedušās cilvēku atmiņā.

Uguns noposta 'Reģus'

2007. gada ziemā Latviju pāršalca traģiska vēsts - 22. februārī Alsungā sociālās aprūpes centrā "Reģi", kas atradās vecā trīsstāvu muižas tipa ēkā, kurai bija piebūvēts mansarda stāvs bija izcēlies ugunsgrēks.

Ugunsnelaimē dzīvības zaudēja 23 cilvēki (lielākoties pirmās un otrās grupas invalīdi), un pēc bojāgājušo skaita šis ir lielākais līdz šim Latvijā notikušais ugunsgrēks. Iespējamais ugunsgrēka iemesls - elektroierīču, visticamāk, sildītāju, vai apkures sistēmu bojājumi.

Traģiskā nelaime Ķempes ielā

Daudzu atmiņās iespiedies notikums M.Ķempes ielā 2006. gada janvārī. Toreiz ugunsgrēkā gāja bojā četri cilvēki - vecāki un divi viņu bērni, kuri no liesmām glābās, metoties ārā pa astotā stāva logu.

Pēc lēciena uz vietas gāja bojā tēvs, māte, kā arī dēls. Vēl viens zēns un meitene ļoti smagā stāvoklī tika ievietoti slimnīcā, kur meitenīte mira.

Tolaik Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests priekšnieks Ainars Pencis norādīja, ka cilvēki gāja bojā neveiksmīgas apstākļu sakritības, kā arī ugunsdrošības prasību neievērošanas dēļ.

Astotā stāva dzīvoklī bijusi aizbūvēta lodžijā paredzētā lūka, pa kuru dzīvokļa iemītnieki būtu varējuši evakuēties, tāpat miteklim bijušas dubultās dzelzs durvis, līdz ar to glābējiem bija nepieciešamas 20 minūtes, lai tajā iekļūtu.

Tāpat glābšanas darbus traucēja ar automašīnām pilnais dzīvojamā nama pagalms.

Foto: F64

Sarkanais gailis Rīgas pils korē

2013. gada 20. jūnija vakarā Rīgu un visu Latviju satricināja vēsts, ka deg Rīgas pils. Atklāta uguns plosīja vēsturisko celtni, un ugunsgrēku pilnībā likvidēt izdevās tikai nākamajā dienā.

Kopumā ugunsgrēka rezultātā tika nopostīta aptuveni 3200 kvadrātmetru liela platība, bet ugunsgrēka rezultātā tika hospitalizēts viens ugunsdzēsējs.

Gandrīz pilnībā izdega Sarkanā zāle, bojātas tika arī citas zāles, bet visvairāk cieta tā Rīgas pils daļa, kurā atradās Valsts prezidenta kanceleja. Rīgas pils bija apdrošināta kopsummā par 27,3 miljoniem latu.

Pieci upuri Zooloģiskajā dārzā

2011. gada janvārī ugunsnelaime piemeklēja Rīgas Zooloģisko dārzu - tur bija aizdegusies zebru māja. Sekas bija skumjas - aptuveni 200 kvadrātmetrus lielajā mītnē sadega trīs zebras, trīs strausi un dižantilope. Zebru māju vēlāk nācās atjaunot.

Sākotnējā informācija liecināja, ka aizdegšanās iemesls, visticamāk,bija bojājumi elektropārvadē, jo zebru mītne tika apsildīta ar elektriskajām sildiekārtām.

Nelaime Virsaišu ielas namā

2010. gada 8. februārī pēc gāzes balona sprādziena izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks divstāvu koka dzīvojamā ēkā Rīgā, Virsaišu ielā 8. Sprāgstot gāzes balonam, sagruva mājas siena, kas uzkrita virsū diviem garāmgājējiem. Vēl viena persona ar sprādziena vilni tika izmesta no mājas.

Liesmas nopostīja nama pirmo un otro stāvu, bēniņus un jumtu 200 kvadrātmetru platībā, un dažas dienas vēlāk māja tika nojaukta.

Atbildi uz jautājumu un piedalies "NetAtmo Weather Station" izlozē!

Atrodi šajā sadaļā izvietotos jautājumus, atbildi uz tiem un reģistrējies AAS "Balta" sarūpētās balvas izlozei. Šī gada 27. oktobrī, 10. novembrī, 24. novembrī un 8. decembrī tiks izlozēts mūsdienīgs rīks - "NetAtmo Weather Station".

Katrs dalībieks var atbildēt uz vairākiem jautājumiem, bet uz katru no tiem vienu reizi. Jo vairāk jautājumi atbildēti, jo lielāka iespējamība laimēt balvu. Aizpildot kontaktu formu un reģistrējoties, apliecināt, ka esat iepazinies arkonkursa noteikumiem.

"NetAtmo Weather Station" ir bezvadu ierīce, kas paredzēta, temperatūras, gaisa mitruma un kvalitātes, CO2 un trokšņa līmeņa noteikšanai. Iegūtos datus iespējams apskatīt, izmantojot "Android", "Apple", "Windows" ierīcēm pieejamo aplikāciju un tīmekļa aplikāciju. Komplektā ietilpst divas ierīces - viena lietošanai iekštelpās, viena ārpus tām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!