Foto: F64

Apdrošināšanas sabiedrības BALTA un Valsts policijas veiktajā pētījumā "Mājokļa drošība pret ielaušanos" (te būs links uz iepriekšējo rakstu) atklājās, ka aptuveni puse par ielaušanos tiesāto ir pārliecināti – zādzību iespējams veikt jebkurā diennakts laikā. Arī krist par upuri neģēļiem var ikviens – pasargāti nav pat sabiedrībā zināmi cilvēki.

Viens no skaļākajiem zādzības gadījumiem Latvijā notika 2009. gada novembrī - valsts svētku laikā tika apzagta miljonāra Raimonda Gerkena villa.

Toreiz mediji vēstīja, ka garnadži no mājas aiznesuši gan naudu, gan dārglietas, nodarot zaudējumus 400 000 latu (aptuveni 570 tūkstoši eiro) apmērā, un vēl smagāku šo zaudējumu darīja fakts, ka vērtības nebija apdrošinātas.

Zādzība tika pastrādāta, saimniekiem esot mājās - seifs tika izcelts pa otrā stāva logu, un vēlāk policijas pārstāvji atzina, ka šī bijusi plānota laupīšana.

Dažkārt par zagļu upuri var kļūt arī sabiedriskā vietā - tā 2013. gada aprīlī gadījās dziedātājam Mikam Dukuram. Puisim ap diviem naktī uz ielas pieskrējis puisi, izrāvis no rokām telefonu un aizmucis.

Toreiz jauno mūziķi ne tik ļoti apbēdināja paša telefona zaudējums, kā tas, ka tur viņš glabājis gan bildes, gan dziesmu tekstus, demo ierakstus un idejas, kas garnadža dēļ tika zaudētas.

To, ka arī svētku laikā garnadžu ļaunie nodomi nepazūd, apliecina skaistumkonkursu organizatores Lienes Skulmes nelāgā pieredze pirms diviem gadiem - neilgi pirms Ziemassvētkiem Skulmei lielveikalā tika nozagta somiņa ar naudu un visiem iespējamajiem dokumentiem.

Pirms diviem gadiem nepatīkamu pieredzi guva arī šarmantā dejotāja Aleksandra Kurusova - kāds neģēlis bija izsitis viņas automašīnai logu un nozadzis dažādas privātās mantas. Sabojātā loga vērtību dejotājai sedza apdrošinātāji, bet pati Kurusova no šī gadījuma guva mācību, ka nekad neko nedrīkst atstāt automašīnā.

Īstu zādzību virkni savulaik piedzīvoja populārais dziedātājs Lauris Reiniks - viņa automašīnai vairākas reizes ļaundari bija noskrūvējuši spogulīšus. Šo atgadījumu dēļ dziedātājs uz spoguļiem bija pasācis līmēt atpazīšanas zīmes, lai nozagšanas gadījumā būtu iespējams sazīmēt savu īpašumu daudzo policijas konfiscēto zagto auto detaļu klāstā.

Tādā veidā savulaik atrasti arī Reinikam nozagtie spoguļi, bet prieks par to nav bijis ilgs, jo jau naktī pēc to atgūšanas ļaundari spogulīšus atkal nozaguši.

Savulaik dziedātājs un iecienītais dažādu TV projektu vadītājs saskārās ar vēl kādu ļaunprātību - viņa automašīnai Lexus GS 300M tika caururbta degvielas tvertne. Ļaundari ieguva vien nedaudz benzīna, bet mūziķim bija jāmaina sabojātā bāka, turklāt viņš bija spiests uz laiku palikt bez auto.

Ne vienam vien sabiedrībā zināmam cilvēkam nācies ne tikai ciest no automašīnu apskādēšanas, bet pat palikt bez spēkrata vispār - 2009. gadā 1. septembrī no pagalma ar videonovērošanu tika aizdzīta mūzikas izdevēja Guntara Rača Toyota Land Cruiser automašīna.

Pirms trim gadiem nepatīkamu pārsteigumu piedzīvoja LNT šova Dziedošās ģimenes radošā komanda - ierodoties studijā uz kārtējā raidījuma filmēšanu, tika konstatēts, ka bez pēdām pazuduši desmit skatuves mikrofoni. Toreiz gan situāciju izdevās glābt un trūkstošo tehniku aizņemties.

Ar garnadžiem saskāries arī bundzinieks Gundars Lintiņš - 2011. gada ziemā ļaundari bija iekļuvuši viņa dzīvoklī Jelgavā un pamatīgi to iztukšojuši. No dzīvokļa bija iznesta datortehnika, TV tehnika, mūzikas instrumentu aprīkojums un vērtslietas. Tāpat bija pazudušas bundzinieka iemīļotās skatuves ādas bikses un viskiju kolekcija, un zagļi nebija smādējuši pat vīrieša zeķes un skatuves kreklus.

Atbildi uz jautājumu un piedalies "NetAtmo Weather Station" izlozē!

Atrodi šajā sadaļā izvietotos jautājumus, atbildi uz tiem un reģistrējies AAS "Balta" sarūpētās balvas izlozei. Šī gada 27. oktobrī, 10. novembrī, 24. novembrī un 8. decembrī tiks izlozēts mūsdienīgs rīks - "NetAtmo Weather Station".

Katrs dalībieks var atbildēt uz vairākiem jautājumiem, bet uz katru no tiem vienu reizi. Jo vairāk jautājumi atbildēti, jo lielāka iespējamība laimēt balvu. Aizpildot kontaktu formu un reģistrējoties, apliecināt, ka esat iepazinies arkonkursa noteikumiem.

"NetAtmo Weather Station" ir bezvadu ierīce, kas paredzēta, temperatūras, gaisa mitruma un kvalitātes, CO2 un trokšņa līmeņa noteikšanai. Iegūtos datus iespējams apskatīt, izmantojot "Android", "Apple", "Windows" ierīcēm pieejamo aplikāciju un tīmekļa aplikāciju. Komplektā ietilpst divas ierīces - viena lietošanai iekštelpās, viena ārpus tām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!