Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) kopā ar Latvijas Valsts policiju veiktajā pētījumā "Mājokļa drošība pret ielaušanos" noskaidrots, ka pēdējo gadu laikā iedzīvotāju informētība par mājokļu zādzībām palielinās.

Tas nozīmē, ka iedzīvotāji nedzīvo mītos un labi izprot zagļu "darba" specifiku. Tomēr vairums iedzīvotāju pētījumā arī norāda, ka, neskatoties uz informētību par zagļu nelegālajām darbībām, viņi ir pārliecināti, ka aplaupīšanas risks Latvijā ik gadu pieaug.

Pētījums "Mājokļa drošība pret ielaušanos" tiek veikts jau otro reizi pēc kārtas, un tā tapšanā iesaistījās gan BALTA un Valsts policija, gan Probācijas dienests, Ieslodzījuma lietu pārvalde un pētījumu aģentūru SKDS.

Pirmo reizi pētījums tika veikts 2010. gadā, līdz ar to šogad, analizējot tā rezultātus, ir iespējams salīdzināt gan iedzīvotāju, gan zagļu viedokļus un pašu zādzību attīstības tendences.

Kopumā pētījumā tika aptaujāti vairāk nekā tūkstoš Latvijas iedzīvotāju un vairāk nekā simt personu, kuras ir tiesātas par ielaušanos. Aptaujas uzdevumi ir mazināt stereotipus par mājokļa drošību, informēt iedzīvotājus par zagļu paradumiem un praksēm, kā arī atrast veidus, kā pasargāt savu īpašumu no garnadžiem.

Cik ilgs laiks nepieciešams zādzības veikšanai?

BALTA atlīdzību direktors Ingus Savickis norādījis, ka lielākā daļa tiesāto garnadžu un pārējo Latvijas iedzīvotāju apzinās, ka mājokļa apzagšanu iespējams veikt jebkurā nedēļas dienā un laikā.

Pēc respondentu domām, zādzības veikšanai nepieciešamas ne vairāk kā 30 minūtes. Tāpat iedzīvotāji adekvāti novērtējuši metāla durvju atvēršanas laiku līdzvērtīgi zagļiem, no kuriem trešdaļa apgalvoja, ka tās atvērt iespējams ne vairāk kā 15 minūšu laikā.

Salīdzinot sniegtās atbildes šī un 2010. gada pētījumā, redzams, ka pirms pieciem gadiem zagļi visbiežāk atbildēja, ka metāla durvju atvēršanai ir nepieciešamas vismaz 30 minūtes, kas nozīmē, ka šo gadu laikā garnadžu prasmes metālu durvju atvēršanā ir uzlabojušās.

Ko visbiežāk iekāro garnadži?

"Kas vērtīgs cilvēkiem, vērtīgs arī zaglim. Pētījums pierādīja, ka gan Latvijas iedzīvotāji, gan garnadži par zagtākajiem priekšmetiem nosauc juvelierizstrādājumus, rotas lietas, naudu, norēķinu kartes, video un audio tehniku, viedtālruņus un portatīvos datorus.

Tomēr pozitīvais aspekts pētījuma rezultātos ir fakts, ka ir reizes, kad zagļiem vērtīgo lietu zagšanu iztraucē tāds "apgrūtinājums" kā seifs. Tomēr negatīvais aspekts ir tajā, ka visbiežāk ikdienas ērtību labad vērtīgās lietas, kuras ikdienā izmantojam, mājoklī neslēpjam, tieši otrādi - novietojam atklātās un pārredzamās vietās," norāda Savickis.

Cik ilgs laiks nepieciešams zādzības izplānošanai?

Tāpat pētījums sniedza iespēju uzzināt, vai un cik ilgs laiks ir nepieciešams zādzības izplānošanai. Salīdzinot ar 2010. gada mājokļa zādzību pētījuma datiem, redzams, ka pēdējo gadu laikā ir palielinājies zādzības izplānošanai nepieciešamais laiks.

Ja 2010. gadā 51% tiesāto garnadžu atbildēja, ka zādzības izplānošanai nepieciešamas vien pāris dienas, tad 2015. gadā šo atbilžu variantu izvēlējās tikai 38% garnadžu.

Šogad veiktajā pētījumā par sešiem procentpunktiem palielinājies to zagļu skaits, kuri uzskata, ka zādzības izplānošanai nepieciešamas dažas nedēļas, savukārt par deviņiem procentpunktiem palielinājies to garnadžu skaits, kuri zādzību plāno mēnesi un pat ilgāk.

Atbildi uz jautājumu un piedalies "NetAtmo Weather Station" izlozē!

Atrodi šajā sadaļā izvietotos jautājumus, atbildi uz tiem un reģistrējies AAS "Balta" sarūpētās balvas izlozei. Šī gada 27. oktobrī, 10. novembrī, 24. novembrī un 8. decembrī tiks izlozēts mūsdienīgs rīks - "NetAtmo Weather Station".

Katrs dalībieks var atbildēt uz vairākiem jautājumiem, bet uz katru no tiem vienu reizi. Jo vairāk jautājumi atbildēti, jo lielāka iespējamība laimēt balvu. Aizpildot kontaktu formu un reģistrējoties, apliecināt, ka esat iepazinies arkonkursa noteikumiem.

"NetAtmo Weather Station" ir bezvadu ierīce, kas paredzēta, temperatūras, gaisa mitruma un kvalitātes, CO2 un trokšņa līmeņa noteikšanai. Iegūtos datus iespējams apskatīt, izmantojot "Android", "Apple", "Windows" ierīcēm pieejamo aplikāciju un tīmekļa aplikāciju. Komplektā ietilpst divas ierīces - viena lietošanai iekštelpās, viena ārpus tām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!