Foto: DELFI
Četras no piecām koalīcijas partijām - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Pilsoniskā Savienība", "Jaunais Laiks" un "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK paraksta vienošanos ar Starptautisko valūtas fondu par nākamā aizdevuma daļas piešķiršanu.

TB/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle, tāpat kā Tautas partijas priekšsēdis Mareks Segliņš, asi kritizēja premjera Valda Dombrovska (JL) darba stilu, turot sarunu rezultātus ar SVF slepenībā un tad īsā laikā liekot parakstīt vienošanos.

Zīle norādīja, ka viņš ir piekritis parakstīt vienošanos, lai gan viņa vadītās partijas valde notiks tikai pirmdienas vakarā, tomēr “valde sapratīs”, norādot, ka šo lēmumu viņš pieņēmis neskatoties uz to, ka viņam ir daudz iebildumu par vienošanās dokumentu.

Savukārt Segliņš žurnālistiem uzsvēra, ka viņam nav pieņemams tas, ka masu mediji un sabiedrība tiek maldināta par vienošanās dokumentu, kas paredz virkni nepopulāro lēmumu, kas ir pretēji tam, ko sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Segliņš žurnālistiem sacīja, ka vienošanās sekas sabiedrībai būs ļoti negatīvas. Taču TP lēmumu par šī dokumenta parakstīšanu pieņems pēc tikšanās ar premjeru, kas paredzēta pirmdienas vakarā.

Savukārt pats premjers, komentējot TP nostāju, žurnālistiem atzina, ka šāds TP lēmums Latvijai draud ar ļoti negatīvām sekām, “lielās pozitīvas ziņas vietā iznāks liela negatīva ziņa un iespējamas finansiālās problēmas”, sacīja Dombrovskis.

Viņš arī noliedz koalīcijas partneru pārmetumus par viņa darba stilu, paužot, ka tā bijusi saskaņā ar iepriekš koalīcijas nodibinātu kartību.

Fonds iepriekš pieprasījis, ka vienošanos jāparaksta visām koalīcijas partijām, taču Tautas partija pirmdien paziņojusi, ka nevar parakstīt nodomu vēstuli ar SVF, jo tas tiek darīts "ultimatīvā steigā".

Finanšu ministrs Einars Repše (JL), komentējot valdības un aizdevēju sarunu gaitu, pagājušajā nedēļā izteicies, ka starptautiskie aizdevēji vēl aizvien netic Latvijai. Pēc viņa teiktā, aizdevēji joprojām neticot, vai Latvija "spēs savaldīt budžeta deficītu, kurš, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, kļūst tikai sliktāks". Tāpat neesot ticības tam, vai Latvija spēs samazināt budžeta deficītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!