Foto: F64
Kultūras ministrs Ints Dālderis (TP) pauž bažas par kultūras finansējumu nākamgad, jo pēc plānotā samazinājuma par 40%, salīdzinot ar šī gada līdzekļiem, kultūras jomas finansējums paliks vien 0,2% no iekšzemes kopprodukta, kas ministram nav pieņemams.

Intervijā Latvijas Radio ministrs uzsvēra, ka viņš mēģinās valdībā aizstāvēt savas pozīcijas un skaidrot kultūras nozīmi, bet mēģinās arī izvairīties no konfrontācijas, jo apzinās situāciju valstī.

"Finansējums kultūrai 0,2% no IKP ir ārkārtīgi zems skaitlis. Es negribētu, lai tas paliktu," pauda ministrs. Vienlaikus viņš norādīja, ka "pēc sociālo partneru un Finanšu ministrijas attieksmes pret kultūru ir skaidrs, ka mūsu bažām ir nopietns pamats [..] Cīnīsimies, lai kultūras budžets netiks samazināts visvairāk, bet šobrīd bažām ir pamats," pauda Dālderis.

Viņš skaidroja, ka viņam kā kultūras ministram ir pārliecība, ka "mēs nekad netiksim pie pārticības, ja pilnībā ignorēsim kultūru , jo kultūra un izglītība dod to pievienoto vērtību, lai mēs kaut ko vēlāk pelnītu".

"Es mēģināšu pārliecināt un skaidrot, ko tas [kultūras finansējums] dod un cik tas būtisks [..] Es būšu pragmatisks," solīja Dālderis.

Pērn Kultūras ministrijas finansējums bija aptuveni 119 miljoni latu, šogad pēc vasaras budžeta grozījumiem tas ir 95 miljoni latu. Nākamgad saskaņā ar Finanšu ministrijas sagatavoto "bāzes skaitļu" plānu izdevumi kultūrai, sportam un atpūtai plānoti 78 miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!