Foto: stock.xchng
Valdība otrdien vienojās, ka samazinot nākamā gada budžetu par 275 miljoniem latu, tēriņi netiks apcirpti tikai valsts parāda vadībai un iemaksām Eiropas Savienībā, kā arī veselības aizsardzībai. Pārējām nozarēm būs jāatrod iespēja samazināt tēriņus no iespējamā nākamā gada finansējuma jeb "bāzes skaitļa" par 6%, 9% un dažās nozarēs pat par 20%.

Sestdien valdība vienojās samazināt nākamā gada budžetu par 275 miljoniem latu, šādā gadījumā budžeta deficīts būtu 8,5% no IKP. Atbilstoši šim samazinājumam valdība otrdien akceptēja katras nozares procentuālo samazinājumu.

Valdība lēma, ka netiks samazināts finansējums tikai divām funkcijām – valsts parāda vadībai un iemaksām ES un veselības aizsardzībai.

No iespējamā nākamā gada finansējuma jeb "bāzes skaitļa" par 6% būs jāsamazina sociālās aizsardzības budžets, izdevumus izglītības sfērā, izdevumus sabiedriskās kārtības un drošības garantēšanai, kā arī neatkarīgo iestāžu tēriņus.

Ar 9% samazinājumu būs jārēķinās "vispārējiem valdības dienestiem". Valsts pamatbudžeta funkcija "Vispārējie valdības dienesti" nosaka finansējumu ES politiku instrumentu un ārvalstu finanšu palīdzības projektiem, fundamentāliem zinātniskiem pētījumiem, valdības parāda darījumiem, dotācijām un mērķdotācijām pašvaldībām, līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, apropriācijas rezervēm, pārējiem ministriju un citu valsts pārvaldes iestāžu centrālajiem aparātiem.

Par 20% samazinās finansējumu "ekonomiskās darbības" nodrošināšanai un "valsts pārvaldes iestādēm".

Būs arī četras nozares, kurām tēriņi tiks samazināti mazāk, nekā valdība to lēma sestdien. Tā kultūrai, sportam un atpūtai samazinājums būs 20% nevis 32%, politikas veidošanai – 20% nevis 28%, vides aizsardzībai 20% nevis 30%, un valsts aizsardzībai 20% būs 27%.

Valdība nolēma, ka samazinājums izdevumus pret bāzi par 20%, lai nebūtu tādas nozare, kam budžets būtu samazināt pārmērīgi. Turklāt šāds samazinājums būtu arī solidārs.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistiem skaidroja, ka jau ceturtdien valdība sāks darbu, izvērtējot katru nozari atsevišķi un lemjot, uz kādām jomām un funkcijām varēs realizēt otrdien pieņemtos samazinājumus.

Premjers norādīja, ka valdība vēl joprojām grasās veidot budžetu ar samazinājumu par 275 miljoniem latu, nevis 500 miljoniem, kā tas bija plānots iepriekš. Taču viņš atzina, ka tas būs diskusiju jautājums ar starptautiskajiem aizdevējiem par to, kas ir svarīgāks – samazināt budžetu par 500 miljoniem latu, vai nepārsniegt budžeta deficīta līmeni 8,5% no IKP, kas arī paredzēts vienošanās par aizdevumu.

Var dažādi interpretēt, kas ir svarīgāks, atzina premjers. "Pie šī samazinājuma apjoma iebildumu un grūtību ir tik daudz, ka mēs tikai pakāpeniski varam virzīties uz priekšu," viņš atbildēja, skaidrojot, kāpēc valdība sakusi veidot budžetu ar 275 miljonu latu samazinājumu

Jau iepriekš valdība bija lēmusi pēc iespējas mazāk samazināt finansējumu veselībā, izglītībā, iekšlietās un sociālajā aizsardzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!