Foto: DELFI
Iestājoties parādu krīzē plosītajā eiro zonā, Igaunija līdzināsies pasažierim, kas nopircis pēdējo biļeti uz bēdīgi slaveno kuģi "Titāniks", uzskata Igaunijas jurists un eiroskeptiķis Anti Polametss.

Polatmetss, kurš savulaik aģitēja arī pret iestāšanos Eiropas Savienībā, bija izvērsis kampaņu pret iestāšanos eiro zonā, rīkojot šajā Baltijas valstī izstādes, seminārus un kampaņas, lai šādi iepazīstinātu iedzīvotājus ar, viņaprāt, negatīvajām politiskajām un ekonomiskajām sekām, kādas nesīs eiro ieviešana.

"Diemžēl Igaunija ir kā pasažieris, kas iegādājies biļeti uz kuģi "Titāniks"," kurš nogrima Atlantijas okeāna ziemeļos 1912.gada 14.aprīlī, saduroties ar aisbergu, apgalvo eiroskeptiķis.

"Eiro zonas ideoloģija par to, ka viens izmērs der visiem, atspoguļo sapņus par federālu Eiropu. Igaunija ir ļoti labi iztikusi ar savu nacionālo valūtu [kronu] 18 gadus, un līdz ar eiro ieviešanu mēs zaudēsim ļoti nozīmīgu savas ekonomikas pārvaldīšanas instrumentu," aģentūra DPA citē igauņu jurista teikto.

Polametss arī pauž viedokli, ka eiro ieviešana noslāpēs Igaunijas ekonomikas izaugsmi, turklāt iestāšanas Eiropas Monetārajā savienībā, pēc viņa teiktā, būšot pretrunā ar Igaunijas konstitūciju.

Eiroskeptiķis arī klāstīja, ka neatkarīgās aptaujās atklājies, ka lielākā daļa Igaunijas iedzīvotāju ir pret eiro ieviešanu, lai gan valdība apgalvo pretējo. Eiro ieviešanu Igaunijā atbalsta tikai viena grupa - ļaudis ar augstākajiem ienākumiem, viņš piebilda.

Skarbs savos izteikumos ir arī Tallinas Biznesa skolas ekonomists Andress Araks.

"[Igaunija tika] uzaicināta uz kāzām, bet, kad mēs ieradāmies, tur notika bēres," viņš sacīja, komentējot Igaunijas gaidāmo iestāšanos eiro zonā, par kuras pastāvēšanu nākotnē ir izskanējušas šaubas smagās parādu krīzes dēļ.

Igaunijas valdībai ir kardināli pretējs viedoklis. Premjers Andruss Ansips norādījis, ka ieguvēji būs gan tirdzniecība, gan Igaunijas iedzīvotāji.

"Uzņēmēji var uzticēties eiro kā valūtai. Eiro noteikti veicinās tirdzniecību ar citām ES dalībvalstīm," viņš paudis, noraidot bažas, ka eiro ieviešana nenovēršami izraisīs cenu lēcienu.

Pēdējā laikā Igaunijas iedzīvotāju ticību eiro ir iedragājusi Grieķijas un Īrijas glābšana no bankrota, kā arī bažas, ka līdzīgu likteni var piedzīvot arī Portugāle, Spānija un Itālija.

Pēc iestāšanās eiro zonā viens no pirmajiem soļiem, kāds Igaunijai būs jāsper, būs solījums piešķirt 800 miljonus eiro jaunajam 440 miljardu eiro vērtajam Eiropas Finanšu stabilitātes fondam, kura nolūks ir piešķirt līdzekļus finanšu grūtībās nonākušām eiro zonas valstīm, atgādina DPA.

Igaunija nākamā gada 1.janvārī kļūs par eiro zonas 17.valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!