Foto: AFI
Svētdien pēc konsultācijām ar starptautiskajiem aizdevējiem Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) vadītā sarunu grupa ir panākusi vienošanos par nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas apjomu 280 miljonu latu apmērā, informē Dombrovska preses pārstāve Līga Krapāne.

Turpmākajās sarunās valdībai un starptautiskajiem aizdevējiem vēl jāvienojas par konkrētiem konsolidācijas pasākumiem.

Dombrovskis uzsver, ka iepriekš paustās prognozes par 3.ceturkšņa makroekonomisko rādītāju pozitīvo ietekmi uz konsolidācijas apjomu ir attaisnojušās. "Valdībai, lemjot par konkrētiem budžeta konsolidācijas pasākumiem, lielu uzmanību būs jāpievērš tam, lai uzņēmējdarbība iegūtu izaugsmes un turpmākas attīstības iespējas. Tas ir nozīmīgi mūsu valsts turpmākai izaugsmei un pilnīgai krīzes pārvarēšanai," norāda premjers.

"Intensīvu diskusiju un konsultāciju rezultātā mēs esam panākuši vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, ka budžeta konsolidācijas apjoms būs mazāks nekā tas tika prognozēts iepriekš. Ņemot vērā Latvijas ekonomikas ātrāku atveseļošanos, mēs pārliecinājām mūsu partnerus, ka nākama gada budžeta konsolidācijas būs 280 miljonu latu apmērā, nevis vairāk," norāda finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Tāpat panākta vienošanās par Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvaru 2011.–2013. gadam. Ņemot vērā aktuālos šā gada trešā ceturkšņa IKP pieauguma rādītājus (pieaugums par 2,7% pret 2009.gada attiecīgo periodu), 2010.gadam FM prognozē IKP samazinājumu par 0,4%, 2011.gadam - pieaugumu par 3,3%, 2012.gadam – pieaugumu par 4% un 2013.gadam – pieaugumu par 3,9%.

Krapāne informē, ka 16.novembra ārkārtas sēdē valdība skatīs budžeta konsolidācijas pasākumus.

Jau ziņots, ka starptautisko aizdevēju - Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda - priekšlikumi nākamā gada taupības pasākumiem skar tādas jutīgas jomas kā pensijas, pabalsti,izglītība, veselība, kā arī sabiedriskā transporta un kultūras iestāžu subsidēšana. Tomēr valdības pārstāvji vairākkārt ir uzsvēruši, ka pensijas nākamgad netiks samazinātas.

Jau vēstīts, ka iepriekš starptautisko aizdevēju prasītais nākamā gada budžeta konsolidācijas apjoms bija aptuveni 350 miljoni latu. Latvijas vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka valsts budžeta deficīts nākamgad nedrīkst pārsniegt 6% no IKP, savukārt 2012.gadā Latvijai jāsasniedz Māstrihtas kritērijos noteiktais budžeta deficīta līmenis - ne vairāk kā 3% no IKP.

Nākamā gada valsts budžetu valdība plāno sagatavot saspringtā darbā nepilna mēneša laikā - budžeta projektu Saeimā plānots iesniegt jau 7.decembrī. Valdība cer, ka 9.decembrī parlaments budžetu varētu apstiprināt pirmajā lasījumā, bet otrajā un galīgajā lasījumā – 17.decembrī. Budžetu ministri gatavos slēgtās sēdēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!