Foto: stock.xchng
Ņemot vērā publiskā telpā notiekošo diskusiju par iespējamo PVN likmes paaugstināšanu un atsevišķu samazināto PVN likmju atcelšanu (tai skaitā arī malkai) vēlamies norādīt, ka, ņemot vērā malkas lielo īpatsvaru privāto mājsaimniecību apkurē, samazinātās (10%) PVN likmes atcelšana malkai nebūtu pieļaujama, jo vēl vairāk pasliktinātu mājsaimniecību finansiālo stāvokli.

Tāpat nevar piekrist, ka sagatavotajā "Nodokļu un nodevu sistēmas attīstības pamatnostādnes 2011 – 2015" projektā, izmantojot terminu "nodokļu sistēmas neitralitāte" gan attiecībā uz tirgus cenām, gan nodokļu stimuliem, tiek mēģināts ieviest pārāk vispārēju pieeju, neizvērtējot katra pašreiz spēkā esošā stimula ietekmi uz konkrēta valsts vai visas Eiropas Savienības kopējās politikas mērķa sasniegšanu, piemēram, energoneatkarību, CO2 izmešu samazināšanu.

Ja nu absolūtā bezizejas situācijā tomēr nāktos paaugstināt PVN arī malkai, tad vienlaikus būtu jāievieš mehānismi, kas malku kā Latvijas vietējo un atjaunojamo kurināmā resursu darītu pievilcīgāku par naftu un gāzi. Jāatceras, ka vietējā koksnes izmantošana apkurē nozīmē arī darbavietas laukos, Latvijas energonetkarības palielināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!