Foto: Publicitātes attēli
Ceturtdien sabiedrībai prezentētais bankas "Citadele" zīmols ir izmaksājis 24% no kredītiestādē atvēlētajām mārketinga izmaksām jeb 7,66% no restrukturizācijas kopējā šī gada budžeta.

Absolūtos skaitļus "Parex bankas" pārstāve Inga Saleniece atsacījās minēt. "Jaunās bankas zīmola ieviešana ir iekļauta bankas kopējā restrukturizācijas budžetā, ko ir apstiprinājusi bankas padome un FKTK [Finanšu un kapitāla tirgus komisija] [..] Jaunā zīmola ieviešana un pozicionēšana galvenokārt plānota, izmantojot jaunās bankas produktu un pakalpojumu kampaņas," skaidro Saleniece.

"Parex" bankas pārskati liecina, ka mārketingam un reklāmai izdevumi pēdējos gados ir rukuši. Ja 2008. gadā mārketinga un reklāmas projektiem bija atvēlēti 7,2 miljoni latu, tad pērn 1,4 miljoni.

Tomēr "Parex" pārstāve atzīst, ka jaunajam brendam var arī nebūt ilgs mūžs. Tā garums ir atkarīgs no pircēja, kurš nopirks banku "Citadele". Iespējams, ka jaunais īpašnieks vēlēsies citu zīmolu, viņa atzina.

Taču zīmola maiņa, atsakoties no "Parex", bija nepieciešama. Tas palīdzēs pārdot jauno banku, neasociējot to ar "Parex". Turklāt zīmola maiņa bija vajadzīga arī restrukturizācijas dēļ. Proti, sadalot "Parex" banku "labajā" un "sliktajā" bankā nevarēja būt divas kredītiestādes ar vienādu nosaukumu.

Saleniece atzina, ka sākotnēji bija domāts, ka jaunais zīmols klajā nāks agrāk. Tā izstrādes darbs sākās pērn, aprīlī, tādēļ cerēts, ka jaunais zīmols arī būs gatavs agrāk, nekā tagad, jūnija un jūlija mijā. Taču līdz ar bankas restrukturizācijas procesu un tā ietekmi, zīmola ieviešana ieilgusi.

Vēstīts, ka šonedēļ Finanšu un kapitāla tirgus komisija izsniedza komercdarbības licenci jaunai bankai, kas pārņems "Parex bankas" "labos" aktīvus un turpmāk darbosies kā atsevišķa kredītiestāde, ko neapgrūtinās "Parex bankai" uzliktie darbības ierobežojumi, piemēram, aizliegums izsniegt kredītus. Pašlaik bankas vienīgais īpašnieks ir valsts, taču gatavību piedalīties tajā ar 25% ir paudusi Eiropas Attīstības un rekonstrukcijas banka (ERAB), kura gan pagaidām savus finanšu līdzekļus "Citadele banka" nav ieguldījusi.

"Citadele banka" jau ir reģistrēta Komercreģistrā, taču reālu bankas darbību tā varētu uzsākt 1.augustā.

Valdība nolēma izdalīt "Parex" bankas "labos" aktīvus jaunā bankā. Lai varētu nodibināt jauno banku, valsts Privatizācijas aģentūrai izsniedza četru miljonu latu lielu aizdevumu jaunās bankas pamatkapitāla veidošanai. Jauno banku valsts cer veiksmīgi pārdot, lai atgūtu vismaz daļu no vairāk nekā 800 miljoniem latu, kas kopš "Parex bankas" nonākšanas valsts rokās 2008.gada novembrī ir ieguldīti tās darbības nodrošināšanā.

Bankas "sliktās daļas" liktenis pašlaik nav skaidrs, vien minēts, ka tās uzdevums būs atgūt iespējami daudz izsniegto kredītu.

Bijušie bankas īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, kuri pirms gandrīz diviem gadiem pārdeva valstij banku par diviem latiem, tagad kritizē valdības rīcību ar banku un jau iepriekš vairākkārt draudējuši bankas sadalīšanu apstrīdēt tiesā. Abiem bijušajiem īpašniekiem "Parex" bankā ieguldīti vairāki miljoni latu subordinētajā kapitālā, kuru viņi varētu zaudēt, ja "slikto" bankas daļu ar laiku likvidēs.

Savukārt visus parējos noguldītājus, kā arī pensiju fondu daļas automātiski pārcels uz jauno banku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!