Foto: LETA
Finanšu grūtību dēļ viena no lielākajām lapsu audzētavām - SIA "Gulbenes zvērsaimniecība" - novembrī plāno totālu lapsu izkaušanu un uzņēmuma darbības apturēšanu uz gadu vai diviem gadiem. Fermā vairs nepaliks neviena no 4000 lapsām - melnām, sudrabotām, baltām un rudām, ziņo laikraksts "Dzirkstele".

Beļavas pagasta Letēs lapsu fermas strādnieku ciematā, kas veidots 20.gadsimta sešdesmitajos gados, tagad valda panīkums. Uzņēmuma īpašnieki neesot darbiniekus vēl brīdinājuši, ka darbība tiks apturēta.

"Bet mēs jūtam, ka šis būs beidzamais gads," laikrakstam paudusi "Gulbenes zvērsaimniecības" noliktavas pārzine Tamāra Kokareviča. Par to pārdzīvo visi 12 uzņēmuma darbinieki, kuri pat samierinājušies, ka algu saņem neregulāri, apmēram reizi trīs mēnešos.

Uzņēmuma saldētavas, kas agrāk bija pārpildītas ar pārtikas rezervēm zvēriem, tagad ir tukšas. Lapsas tiek barotas neregulāri, bet vitamīnus nav saņēmušas vispār.

Uzņēmumā nav sava veterinārārsta vai zootehniķa. Tāpēc neviens tā īsti nevar pateikt, kāpēc jaunākajā metienā daļa lapsēnu esot piedzimuši jau slimi, kaut genofonda uzlabošanai bija sagādāti lapsu tēvi no ārzemēm. Slimos lapsēnus nepaturēja. Lai papildus iepirktu mazuļus, nav līdzekļu. Būtu arī jāuzlabo zvēru turēšanas apstākļi, bet arī tam nav līdzekļu, ziņo "Dzirkstele".

Laikraksts arī vēsta, ka aptuveni pirms gada zvēraudzētavas darbiniekiem algas izmaksāja ar nokavēšanos, taču īpašnieki par to brīdinājuši laicīgi un darbiniekiem pretenziju neesot bijis. Pirms četriem gadiem par perspektīvu dēvētājā nozarē līdz ar ekonomisko krīzi sākās lejupslīde - ādu cenas izsolēs krita, uzņēmums pirms gada bankā kārtoja aizņēmumu, lai iegādātos barību lapsām, toreiz ziņoja laikraksts "Dzirkstele".

Savukārt pērn janvārī laikraksts vēstīja, ka "Gulbenes zvēraudzētava" laikus nenorēķinājās ar "Latvenergo", tāpēc gan pašai ražotnei, gan visam ar to saistītajam ciematiņam atslēdza elektrības padevi. Rezultātā neēdušas palika zvērsaimniecības aptuveni 2000 lapsu, jo bez elektrības nevarēja samalt barību un to mehanizēti izbarot dzīvniekiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) portālu "Delfi" informēja, ka pēdējās pārbaudēs audzētavā nav konstatēti pārkāpumi vai dzīvnieku masveida saslimšana. Dzīvnieku izkaušanu PVD neuzraudzīs, jo tā notiks pēc paša uzņēmuma lēmuma, nevis pēc PVD rīkojuma, un nav saistīta ar epidēmiju.

SIA "Gulbenes zvērsaimniecība" īpašnieks ir Uldis Melķisis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!