Foto: F64
Gandrīz vairs neesot cerību, ka pēc Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS ) īstenotās "bremžu noraušanas" valsts budžeta konsolidācijas darba grupa piektdien spēs parakstīt ziņojumu, ko pirmdien likt priekšā koalīcijai, līdz ar to finanšu ministrs Andris Vilks (V) varēs vien pastāstīt par ziņojuma tapšanu, bet konkrētus skaitļus iezīmēt tikai "pēc iespējas", portālam "Delfi" atzina grupas dalībnieki.

Par to liecina arī ZZS nostāja, ko "Vienotībā" raksturo kā nogaidīšanas pozīciju vai pat "bremžu noraušanu". ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis ceturtdien joprojām kritizēja neparakstīto ziņojuma projektu, ko ZZS valde pirmdien jau izvērtēja, taču uzsvēra: "Nav tā, ka mēs negribam [ar konsolidāciju] darīt neko. Taču mēs velkam uz to, ka neskriesim ratiem pa priekšu."

Brigmanis sacīja -"ja, es uzsveru ja" ir lēmums, ka konsolidācija patiešām ir nepieciešama, Saeimai par budžeta grozījumiem būtu jābalso aprīļa beigās. "Kāpēc tad darāmais mums jāsaka tagad? Tas, ko darīt, mums būtu jāpieņem pēc 1.marta," uzskata Brigmanis.

Viņš arī uzsvēra, ka pilnvarojuma ZZS deleģētajiem darba grupas locekļiem parakstīt ziņojumu, kāds tas bija nedēļas sākumā, nebūšot. "Tur ir arī labas lietas, bet beigās piemesta klāt septītā sadaļa – sociālā sfēra," skaidro politiķis. ZZS uzstāj, ka sociālo sfēru aiztikt nedrīkst, pat neielaižoties konkrētākās diskusijās, vai izmaiņas attiektos uz bezdarbnieku pabalstiem vai slimības lapām, sacīja frakcijas vadītājs.

Viņš arī nepiekrita Vilka tēzei, ka diskutēt par šī gada budžetā papildu konsolidējamo līdzekļu apmēru – 50 miljoniem latu, ko prasa starptautiskie aizdevēji – vairs nevarot. "Finanšu ministrs ir nācis no banku aprindām, viņam ir banku domāšana līdz kaulam. Tas varbūt nav slikti, bet tā nav politiska domāšana. Es esmu politiķis un saprotu, ka aiz šiem skaitļiem ir cilvēki, tāpēc ir jācenšas ar aizdevējiem runāt," klāstīja ZZS frakcijas vadītājs, kurš uzskata – konsolidācijā lielāks uzsvars jāliek uz "ēnu ekonomikas" apkarošanas plāna devumu.

Tikmēr Finanšu ministrijas (FM) parlamentārā sekretāre un Vilka vadītās darba grupas pārstāve, Saeimas deputāte Ilze Viņķele (V) portālam "Delfi" sacīja, ka ZZS rīcība liek domāt – "viņi vai nu pilnībā neapzinās situāciju, vai cer uz brīnumu".

"Vai problēmas noliegums atrisinās problēmu?" par ZZS vēlmi neaiztikt tēriņus sociālajām vajadzībām saka deputāte. Viņa uzsvēra, ka gan Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), gan ekonomikas eksperti "ne pirmo gadu" norāda, ka izdevumi sociālajām vajadzībām neatbilstot Latvijas nodokļu sistēmai un valsts ieņēmumiem. ZZS vēlme šī gada budžeta papildu konsolidāciju īstenot uz "ēnu ekonomikas plāna" rēķina "nekādā gadījumā neatbild uz to, kas notiks ar sociālo budžetu 2012. un 2013. gadā," uzsver Viņķele.

Viņa arī salīdzināja ZZS piedāvāto "ēnu ekonomikas" risinājumu ar situāciju, ja klients ietu bankā prasīt kredītu un teiktu: "Man tagad ir rakstisks apliecinājums, ka saņemu 100 latus mēnesī, bet es apņemos, ka mani ienākumi pēc pusgada būs 500." "Kura banka kaut kam tādam piekristu?" retoriski vaicā Viņķele.

Brigmaņa ierosinājumu runāt par budžeta konsolidācijas pasākumiem tikai pavasarī Viņķele FM un "Vienotības" vārdā nosauca par nepareizu metodi. "Mums par to jāsāk runāt laicīgi, jāinformē sociālie partneri un plašāka sabiedrība, lai nenotiek lemšana šaurā lokā. Bija reiz (Ivara) Godmaņa valdības budžeta grozījumi vienā naktī – vai tas ir tas, ko grib ZZS?" atgādināja deputāte.

Konsolidācijas darba grupas ziņojuma neparakstīšana esot "jocīga" – "līdzīgi varētu neparakstīt Saeimas stenogrammu, jo tai dokumentā bija tikai virzieni, ko mēs grupā esam izrunājuši," uzskata Viņķele. Viņa skaidro, ka problēmas sakne ir ZZS attieksme pret grupu – sākotnējo piedāvājumu, ka tajā darbosies "augstākā politiskā pārstāvniecība" – ministri, "Vienotības" koalīcijas partneri noraidīja. "Tāpēc [no ZZS puses] piedalījās jauki un profesionāli cilvēki, kuru vienīgais moto ir "zvans draugam"," teic Viņķele.

Viņa gan pieļāva teorētisku iespēju, ka piektdien varētu realizēties premjera Valda Dombrovska (V) optimistiskā versija: darba grupa pabeidz darbu pie ziņojuma, un jau pirmdien koalīcija sāk par to politiskās konsultācijas. No ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" (LunV) darba grupai deleģētā finanšu konsultante Inta Komisare pagājušajā nedēļā saņēmusi no visām ministrijām to izdevumu kodus, stāsta Viņķele. "Varbūt viņa izies visu cauri līdz pēdējam krēslam un lampiņai – tā esot metode, uz kā turoties visa Ventspils – un piektdien piedāvās konkrētus skaitļus," sacīja deputāte.

"LunV" biedre Komisare, kas iepriekš ilgus gadus bijusi Ventspils izpilddirektora vietniece, bet tagad darbojas kā "neatkarīga finanšu konsultante" un ir arī Ventspils pašvaldības SIA "Ūdeka" valdē, portālam "Delfi" atzina, ka "šobrīd skaitļi nav īsti saliekami kopā".

Tas esot liels mehānisks darbs un "katru lampiņu" tur saskatīt nez vai varēšot, sacīja Komisare. "Valsts budžets tādā veidā netiek stādīts – ir šī gada budžets vienā kolonnā, un to var salīdzināt tikai ar pagājušo gadu. Mērogs arī ir cits nekā pašvaldībā," atzina ZZS deleģētā pārstāve. Portālam "Delfi" viņa pauda šaubas, ka piektdien varēs iesniegt konkrētus konsolidācijas priekšlikumus, tomēr par padarīto viņa jau informējusi "savu deleģētāju".

Kā vēstīts, budžeta ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanai vēl par 50 miljoniem latu koalīcijas darba grupa piedāvā mazināt finansējumu valsts pārvaldei, labāk pārraudzīt valsts uzņēmumus, īstenot reformas augstākajā izglītībā un sociālajā jomā, aktīvi cīnīties ar "ēnu ekonomiku", pabeigt "e-veselības" projektu un stingrāk uzraudzīt Eiropas Savienības (ES) fondu izlietojumu.

Tomēr ZZS pārstāvji darba grupas projektu vēl nav parakstījuši un tās piedāvātos risinājumus kritizē. ZZS līderis Augusts Brigmanis pirmdien darba grupas ieteikumus papildus 50 miljonu latu konsolidācijai šā gada budžetā nosauca par "nožēlojamiem", taču ZZS savu taupības variantu nepiedāvāšot, jo tā nav partijas atbildība – priekšlikumi esot jāgatavo Finanšu ministrijai kā "maka turētājai". Arī labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) portālam "Delfi" pirmdien uzsvēra, ka "ne rīt, ne parīt es neatbalstīšu, lai tiktu samazināti pabalsti".

Savukārt premjers uzskata, ka ar starptautiskajiem aizdevējiem vēl iespējama diskusija par ieņēmumu no "ēnu ekonomikas" apkarošanas plāna ietekmi uz šā gada Latvijas budžeta konsolidācijas apmēru.

Tikmēr Vilks cer, ka koalīcija tuvākajās nedēļās tomēr akceptēs ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanas priekšlikumus, lai arī ZZS pārstāvji darba grupas projektu vēl nav parakstījuši un tās piedāvātos risinājumus kritizē. Ja valdība nepanāks vienošanos par 50 miljonu latu konsolidāciju, Latvija "dreifēs", un tas nodarīs ļaunumu gan valsts starptautiskajam tēlam, gan kredītreitingam, brīdināja finanšu ministrs.

Ja ZZS savus konsolidācijas priekšlikumus nesniegs un neparakstīs arī darba grupas piedāvājumu, savu redzējumu piedāvās FM, bet sliktākajā gadījumā būs jāņem talkā Pasaules Bankas ieteikumi 700 miljonu latu "vērtībā", koalīcijā izskatot katru no tiem atsevišķi, pieļāva Vilks.

Jau vēstīts, ka starptautiskie aizdevēji neatzina vairākus šā gada valsts budžetā valdības plānotos un Saeimas atbalstītos ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanas pasākumus, un pieprasīja īstenot papildu konsolidācijas pasākumus 50 miljonu latu apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!