Foto: LETA
Ja nākamgad tiks ieviesta vienreizējā iepakojuma jeb PET depozīta sistēma, alus cenas pieaugums būs neizbēgams, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja SIA "Bauskas alus" valdes loceklis Vladimirs Barskovs.

"Pašreizējā ekonomiskajā situācijā par PET depozītu nedrīkst ne tikai runāt, bet pat domāt. Tie ir papildizdevumi ražotājam, kurus mēs paņemsim no pircējiem. Diskusijas par šo tematu turpinās jau kopš 2001.gada. Kāpēc tieši tagad, tik grūtā laikā, ir jāpieņem lēmums? Man kā biznesmenim nav saprotama šāda politika. Jā, papildu darbavietas ir vajadzīgas - ne jau pie pudeļu savākšanas veikalos, bet gan tur, kur tiek ražota pievienotā vērtība. Ja PET depozītu sistēma tiks ieviesta, tas noteikti palielinās alus cenas par vismaz 8% un negatīvi ietekmēs Latvijas alus biznesu," brīdināja Barskovs.

Alusdarītavas vadītājs norādīja, ka šogad alus cenas neplāno celt, lai gan arī izejvielu sadārdzināšanās ir liela problēma. "Nepilnu divu gadu laikā iesala cenas ir cēlušās divarpus reižu, apiņu - desmit reižu. Iemesls ir vienkāršs - Eiropas zemnieki masveidā pārgājuši uz rapšu audzēšanu, samazinot alus miežu platības, līdz ar to sadārdzinot to cenas."

Runājot par prognozējamo alus cenu kāpumu nākamgad, uzņēmējs norādīja, ka to neizbēgami diktēs iespējamā pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšana. "Ja nodokli pacels, noteikti palielināsies cenas, vienlaikus uzņēmumam samazināsies apgrozījums, savukārt budžetā būs mazāk nodokļu. "Bauskas alus" 2008.gadā valstij dažādos nodokļos pārskaitīja 1 860 000 latu, bet 2009.gadā sakarā ar krīzi - par 270 000 latu mazāk. Kam tas izdevīgi? Turklāt bijām spiesti no 153 darbiniekiem atlaist gandrīz pusi cilvēku, kuriem Bauskā nav iespējams atrast darbu. Valstij patiesībā šī situācija nav izdevīga - jo mazāks apgrozījums, jo mazāki nodokļi," sacīja Barskovs.

Alus darītavas "Bauskas alus" apgrozījums pērn bijis 2,73 miljoni latu, kas ir par 32,5% mazāk nekā 2008.gadā, kad šis rādītājs bija 4,05 miljoni latu.

"Bauskas alus" zaudējumi 2009.gadā bijuši 152 200 lati, kamēr 2008.gadā alus darītava strādāja ar 301 500 latu peļņu.

Uzņēmums ražo četru veidu alu, iesala dzērienus "Veselība" un "Porteris".

"Bauskas alus" ražotne izvietota Bauskas rajona Īslīces pagastā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Bauskas alus" 100% kapitāldaļas pieder SIA "BA Holdings", vienīgā uzņēmuma amatpersona ir Barskovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!