Foto: LETA
Veselības ministrija (VM) ņēmusi vērā lielāko daļu Latvijas Pārtikas uzņēmēju federācijas (LPUF) ierosinājumu Sabiedrības veselības pamatnostādņu projektā, tomēr LPUF neizslēdz iespēju doties protestos valdības doto solījumu nepildīšanas dēļ, portālu "Delfi" informē LPUF pārstāvis Uldis Ronis.

Trešdien, lai pārrunātu pamatnostādņu izstrādi un iespējamo nodokļu likmju paaugstināšanu pārtikas jomai, LPUF tikās ar ministru un secināja, ka papildus nodokļu slogs pārtikas ražotājiem nav plānots.

Pēc tikšanās Ronis norādīja, ka pašlaik ir ņemta lielākā daļa pārtikas uzņēmumu ierosinājumu sabiedrības veselības uzlabošanai, tomēr, "lai gan sarunas ar veselības ministru Juri Bārzdiņu bija konstruktīvas un
atvērtas abpusējai sadarbībai, tomēr vēl pāragri spriest, cik tas pozitīvi atspoguļosies rezultātā, ņemot vēra valdības pēdejo gadu laikā bieži pieņemtās izmaiņas nodokļu politikā, kas negatīvi ietekmējušas pārtikas ražotājus".

"Atzinīgi vērtējam Veselības ministrijas paveikto darbu, iekļaujot arī mūsu ierosinājumus veselības veicināšanas pamatnostādnēs. Tas viennozīmīgi veicina abpusējo sadarbību kopīgu risinājumu meklēšanā un dod mums drošības sajūtu, ka Veselības ministrijai ir svarīgs arī mūsu viedoklis," pauž Ronis, vienlaikus norādot, ka "sarunas laikā saredzējām vairākus riskus". "Viens no galvenajiem, vai ierobežojošo normu neiekļaušana pamatnostādnēs nozīmē, ka tās varētu tikt iekļautas pakārtotajos dokumentos, respektīvi, likumos un MK noteikumos?" jautā uzņēmēju pārstāvis.

Bažas uzņēmējos rada arī iespējamie VM plānotie reklāmas ierobežojumi. "Mēs atbalstām, ka bērnu laikā televīzijā ir jārāda pilnvērtīga un sabalansēta uztura reklāmas, tai pat laikā mums nav pieņemami citi iepriekš izskanējušie priekšlikumi ierobežojumiem, kas nozīmētu papildu finanšu slogu ražotājiem," norāda Ronis.

Ronis arī ar pārliecību saka: "Es domāju, ka nevienam nekad nav bijuši jautājumi par vispārējiem Sabiedrības veselības pamatnostādņu mērķiem, jo mēs visi gribam kvalitatīvāku un ilgāku dzīvi." Vienlaikus viņš atzīst, ka liela daļa LPUF priekšlikumu ir saistīti ar dažādu ierobežojumu atcelšanu pārtikas tirdzniecībai.

Pamatnostrādņu izstrādē piedalās vairāki VM partneri, kuru priekšlikumus ministrija ir izskatījusi, bet gala redzējumu par sabiedrības veselību 2011-2017.gadam ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) prezentēs Nacionālās Attīstības padomes sēdē, kas, iespējams, notiks jau pirmdien.

Sabiedrības veselības pamanostādņu mērķis ir paaugstināt Latvijas iedzīvotāju mūža ilgumu līdz 71,1 gadam vīriešiem, bet sievietēm – līdz 79,6 gadiem. Paralēli tam pamatnostādnes nosaka valsts kā politikas veidotājas rīcības virzienus iedzīvotāju kvalitatīva mūža nodrošināšana, veicot visus iespējamos pasākumus ārējo un cilvēka dzīvesveida izraisīto slimību cēloņu novēršanai.

Jau vēstīts, ka Bārzdiņš pērnā gada nogalē rosināja diskusiju par akcīzes nodokļa palielināšanu produktiem ar augstu sāls, cukura un tauku saturu, kā arī produktiem, kuru patēriņš ikdienā nav ieteicams. Šogad jau palielināts akcīzes nodoklis saldinātajiem dzērieniem, tā papildinot valsts budžeta ieņēmumus par vienu miljonu latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!