Foto: DELFI
Ir pamatotas cerības, ka Baltijas valstīs plānotajam sašķidrinātās gāzes termināļa projektam var tikt piešķirts ES līdzfinansējums – par to piektdien Briselē, šī gada pirmajā Eiropadomes sēdē, vienojušies ES valstu līderi. Termināļa izveide nozīmētu, ka Baltijas valstis nākotnē gāzi varēs iepirkt ne vien no Krievijas, bet arī citos tirgos, sestdien ziņo laikraksts "Diena".

"Tas ir solis uz priekšu," laikrakstam pēc Eiropadomes sēdes atzinis Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (V). Lai arī Eiropadomes secinājumos nav ietverti konkrēti atbalstāmie projekti, ES līderu vienošanās par nepieciešamību dažādot gāzes piegādes avotus paver iespēju nākotnē virzīt nozīmīgus energoprojektus līdzfinansējuma saņemšanai.

Baltijas valstīm drīzumā būs jāvienojas par to, kur gāzes terminālis atrastos. "Latvenergo" šobrīd jau veic priekšizpēti sašķidrinātās gāzes termināļa projektam Latvijā. Termināļa izmaksas varētu sasniegt 500 miljonu latu.

Dombrovskis skaidrojis, ka Eiropadomes sēdē ES valstu līderi īpaši lielu uzmanību veltīja energoresursu piegādes drošības un diversifikācijas jautājumiem. "Latvijai būtiskākais jautājums ir energoapgādes drošība, īpaši gāzes tirgū, kur Latvija ir simtprocentīgi atkarīga no viena piegādātāja," norādījis premjers.

Par iespējamo sašķidrinātās gāzes termināļa projektu Latvijā tiek runāts jau ilgāku laiku. Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padome konceptuāli atbalstīja sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projekta īstenošanu Latvijā. Balstoties uz "Latvenergo" veiktā sākotnējā izvērtējuma secinājumiem, tiks pieņemts lēmums par pārējo projektā plānoto aktivitāšu īstenošanu.

Ekonomikas ministrija uzskata, ka "Latvenergo" potenciāli varētu būt arī galvenais projekta attīstītājs būvniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!