Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatēja, ka "Swedbanka" hipotekāro kredīta līgumu noteikumos iekļautā minimālā apdrošinājuma summa ir netaisnīgs līguma punkts un aicināja banku novērst šo pārkāpumu, ko kredītiestāde arī apņēmas izdarīt, portālu "Delfi" informēja PTAC.

Centrs saņēma bankas rakstveida apņemšanos nepiemērot netaisnīgo līguma noteikumu.

PTAC izvērtēja līgumu noteikumus, pamatojoties uz vairāku patērētāju sūdzībām par AS "Swedbank" rīcību, pieprasot apdrošināt nekustamo īpašumu par paaugstinātu vērtību, nosakot, ka apdrošinājuma summa nedrīkst būt mazāka par nodrošinājuma atjaunošanas vērtību.

PTAC konstatēja, ka, pamatojoties uz šo līguma noteikumu, AS "Swedbank" ir mājas lapā publicējusi papildu noteikumu, kas sākotnēji paredzēja, ka minimālā apdrošinājuma summa (summa, par kuru ieķīlātais nekustamais īpašums ir jāapdrošina) nedrīkst būt mazāka par 750 latiem par vienu kvadrātmetru, savukārt, vēlāk noteica minimālo atjaunošanas vērtību atkarībā no nekustamā īpašuma tipa, individuāli neizvērtējot katru situāciju atsevišķi.

Rezultātā dažos gadījumos apdrošinājuma summas kopējais apmērs ievērojami pārsniedza kopējo kredīta apmēru, tai skaitā, apdrošinātā objekta vērtību, tādējādi patērētājiem paaugstinot apdrošināšanas prēmiju maksājumus (apdrošināšanas cenu). Piemēram, kāds patērētājs iesniegumā informēja, ka viņa kopējais kredīta apjoms ir 16 000 latu, ieķīlātā nekustamā īpašuma tirgus vērtība - 35 000 latu, savukārt AS "Swedbank" pieprasītā apdrošinājuma summa sastādīja 146 000 latu.

PTAC secināja, ka šāds līguma noteikums ir uzskatāms par netaisnīgu, jo nostāda patērētāju neizdevīgā stāvoklī, kā arī ir pretrunā ar labticīguma prasībām, jo nepieļauj situāciju, ka katrs gadījums tiek izvērtēts individuāli – atkarībā no konkrētā ieķīlātā nekustamā īpašuma un var radīt situācijas, kad noteikta neadekvāta nekustamā īpašuma atjaunošanas vērtība. Finanšu un kapitāla tirgus komisija norādīja, ka šāda bankas prasība nav atbilstoša normatīvo aktu prasībām.

Augustā PTAC saņēma AS "Swedbank" rakstveida apņemšanos līdz turpmāku piemērojamo tiesību aktu izmaiņām bez individuālas nekustamo īpašumu izvērtēšanas nenoteikt minimālo nodrošinājuma summu patērētājiem, kuri ir ieķīlājuši par labu bankai nekustamos īpašumus un kuru pienākums ir apdrošināt šos nekustamos īpašumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!