Foto: Shutterstock
Ungārijas 30. Formula 1 Grand Prix aizritēja 37 grādu karstumā, fanu pārpildītās tribīnēs un uz straujas ekonomiskās izaugsmes fona.

Tradicionāli jūlija pēdējā nedēļas nogale Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā aizrit Formula 1 zīmē. Šogad sacensības norisinājās jau 30.reizi. Kopš 1986.gada pasaulē daudz kas mainījies tehnoloģiju ziņā, dzimušas jaunas sporta zvaigznes un Austrumeiropas politiskajā vidē notikusi milzīga transformācija. Tomēr viena lieta palikusi pilnīgi nemainīga - Bernija Eklstona vēlme apciemot skaisto pilsētu.

Ungārijas Republikas prezidents Janošs Aders ar prieku saka, ka tas uzmanības apjoms valstij, ko nodrošina Formula 1 Grand Prix, ir nenovērtējams. Sacīkstes nav tikai pilotu un komandu cīņa, bet arī vairāk kā 200 tūkstoši tūristu apmeklē valsti. Daudzi nemaz nebūtu braukuši, ja nenotiktu Grand Prix.

Tālajā 1986.gadā Austrumeiropā bija jūtamas īpašas vēsmas. Polijā Leha Valensas vadītā Solidaritātes kustība, Baltijā Tautas fronte bija pamats vēsturiskai transformācijai ne tikai reģionā, bet arī visas pasaules politiskajā struktūrā. Bernijs Eksltons veiksmīgi izmantoja komunistisko režīmu vājumu, iekļūstot perspektīvā tirgū vēl pirms reģiona valstis kļuva brīvas.

Sākotnēji tika apsvērta Maskavas Grand Prix rīkošana, taču pēdējā brīdī tika lemts par labu Budapeštai. Zinātāji gan bilst, ka liela loma arī bijusi Eklstona kunga bijušajai sievai horvātu modelei Slavicai Eklstonei, kura vīru iedrošināja skatīties aiz dzelzs priekškara un rīkot sacīkstes Austrumeiropā.

BUX +32%

Ungārijas galvaspilsētai ik gadu Formula 1 dēļ pasaules uzmanības centrā nokļūt jau ir ierasta lieta. Taču šis gads ir mazliet īpašāks. Budapeštas akciju indekss BUX, kas sastāv no 25 firmām, uzrāda fenomenālu izaugsmi, apsteidzot visus pārējos pasaulē ar +32% pieaugumu pirmajos 6 mēnešos. Salīdzinājumam, britu FTSE samierinājās ar pieticīgu vien +2% izaugsmi. Interesanti, ka vēl līdz marta beigām abi indeksi gāja soli solī, taču tad Budapeštā sākās straujš rallijs.

Ungārijas forints 2.ceturksnī pret eiro zaudējis tikai –5%, bet pret dolāru tikai –0.7%. Tas norāda uz to, ka izaugsmi nevar skaidrot tikai un vienīgi ar valūtas vājināšanos. Veiksmi galvenokārt nodrošina zemās procentu likmes un kvantitatīvā mīkstināšana Eirozonā, kas nenovērtēto Budapeštas nekustamo īpašumu tirgu burtiski vāra. Tuvums lieliem pirktspējīgiem tirgiem viesnīcu sektorā rada īstu bumu, vasaras mēnešos noslodzei pat sasniedzot 95%. Attiecīgi 2015.gada 1.ceturksnī iekšzemes kopprodukts Ungārijā pieauga par +3.2%, ierindojot valsti 3.vietā Eiropas Savienībā aiz Čehijas un Rumānijas.

Valsts ekonomika maz atkarīga no notikumiem Grieķijā, kas savukārt radīja pamatīgu korekciju vairāk kā -10% apmērā Vācijas DAX indeksam šī gada 2.ceturksnī. Salīdzinājumā ar vācu bankām ungāru finanšu iestādes maz pirkušas grieķu obligācijas. Tāpēc var pieņemt, ka lielie investori spekulatīvo kapitālu vienkārši pavirzīja par dažiem simtiem kilometru tālāk uz austrumiem.
Aplūkojot atsevišķu kompāniju griezumā, lielākie ieguvēji Budapeštas biržā šogad bija viesnīcu operators DANUBIUS (+60%), nekustamā īpašuma attīstītājs GSPARK (+41%) un elektroenerģijas piegādātājs EMASZ (+32%). 

Īpašumu cenas Budapeštā 2015.gada 1.ceturksnī pieauga par +13% līdz apmēram EUR 1,500 par 1 m2. Cenas Prāgā bija uz pusi augstākas, bet Londonā pat 17 reizes lielākas. 2014.gadā nekustamo īpašumu kredītu apjoms Ungārijā palielinājās par +58%.

Ungārs Gabors Egresijs, kuram pieder modernu apartamentu un viesnīcu tīkls Ungārijas galvaspilsētā Bell Hostel & Apartments bilst, ka brīvas vietas grūti atrast un īpaši Formula 1 laikam iesaka rezervāciju veikt pat gadu uz priekšu. Liela interese ir no arābu pircējiem, kuriem līdzīgi kā Latvijā ir iespēja pēc īpašuma iegādes, iegūt Šengenas zonas uzturēšanās atļauju. Papildus tam īpašumu tirgus ir ļoti karsts, jo ir dzirdami piemēri, ka investori gada laikā gūst ap +40% atdevi.

Vetela un Kvijata triumfs

Pēc Šzečenji termālo vannu apmeklējuma un vētrainas nakts dzīves Budapeštas klubos fani svētdien bija patiesi pārsteigti. Uzvarētāju pjedestālā godā vietā sēdēja Sebastians Vetels, bet otro vietu negaidīti ieguva Krievijas jaunais talants Daņils Kvijats. 

Austriešu biznesmeņa Toto Volfa vadītā Mercedes komanda sestdienas kvalifikācijā startēja ļoti veiksmīgi. Luiss Hamiltons sacīja, ja Budapeštas trase būtu pilsētas ieskauta, tad tā pat būtu galvas tiesu augstāk par Monako leģendāro trasi. Taču svētdien abi ar Niko Rosbergu uz pjedestāla vairs nebija redzami. Jau pašā startā abi atzina Ferrari pārākumu.

Budapeštas Grand Prix bija pēdējais posms pirms vasaras brīvlaika. Tādēļ līdzīgi kā procentu likmju pasaulē arī pilotu cīņā tiek ieturēta neliela pauze pirms kļūs skaidrs tālākais virziens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!