Foto: DELFI
Janvāris Latvijas vēsturē ir bijis dažādu notikumu pārpilns. 2011.gada 25.janvāris tajā ierakstījis vēl vienu melnu lappusi. Mēs noliecam galvas bojāgājušā mūsu kolēģa priekšā, kurš savu dzīvību zaudēja pildot dienesta pienākumus, būdams uzticīgs dotajam zvērestam līdz nāvei, un izsakām līdzjūtību viņa tuviniekiem.

Lai atmiņās Andris Znotiņš vienmēr paliks kā mūsu uzticamais, izpalīdzīgais un dzīvespriecīgais draugs, kurš bija arī Latvijas Apvienotās Policistu arodbiedrības (LAPA) biedrs un aktīvs tās mērķu un darbības atbalstītājs. Brīdis tiešām smags, un trūkst vārdu, lai pasacītu, cik smags ir zaudējums.

Bet atskatoties un mēģinot saprast, kas noticis un vai to varēja novērst, nāk prātā LAPA un citu arodbiedrību daudzkārtējie brīdinājumi par to, ka problēmu ignorēšana iekšlietu ministrijā ir ne ar ko neattaisnojamas politiķu rotaļas ar valsts iekšējo drošību un bumba ar laika degli, jo sekas var būt neprognozējamas. No cilvēkiem formas tērpos tiek prasīta atbildība, prasme, godprātība un gatavība uzupurēties sabiedrības interešu vārdā, pateicībā pretī sniedzot grašus, kas nav pat pietiekami ģimenes uzturēšanai. Vairums policistu, ugunsdzēsēju un robežsargu strādā divos un pat trijos darbos, lai nodrošinātu savām ģimenēm eksistenci.

Daudzi simti profesionāli labi sagatavotu policistu ir pametuši dienestu vai atvaļināti no dienesta štatu samazināšanas dēļ. Tiesnešu un prokuroru labklājība esot neaizskarama, jo nav pieļaujami koruptīvie riski šajās iestādēs. Vai pēc 25.janvāra Saeimai, valdībai, Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas vadībai vēl nekļus skaidrs, kādi riski pastāv dienestos, no kuriem vispirms ir atkarīga sabiedrības drošība un cīņa ar noziedzību un likumpārkāpējiem?! Šie brīdinājumi, ar atsevišķiem retiem izņēmumiem, kas sen jau aizmirsti, nav raduši pie varas esošo atsaucību un izpratni. Ir bijis vieglāk izlikties, ka viss ir kārtībā, un jebkādu risku iespējamība ir arodbiedrību iztēles rezultāts.

Par nožēlu šodien visi esam liecinieki, ka drūmākās no šīm prognozēm ir piepildījušās ar uzviju. Ar rūgtumu sirdī vaicāsim, cik gan vēl upuru vajadzīgs, lai saprastu, ka tuvredzīgā iekšlietu politika netieši veidā ir īstais šo traģisko notikumu vainīgais? Apstiprinoties faktam, ka uzbrukumā ir bijuši iesaistīti policijas darbinieki, civilizētā un demokrātiskā Eiropas Savienības dalībvalstī, par kādu dažkārt mēdzam uzskatīt arī Latviju, nekavējoties sekotu iekšlietu ministra demisija. L.Mūrnieces reakcija pierāda, ka visticamāk tiks uzmeklēts kāds zemāka līmeņa grēkāzis, ar ko aprobežojas pie valsts vadības grožiem esošo izpratne par politiskās atbildības jēdzienu. Tādā gadījumā aicinām katru sabiedrības locekli individuāli atbildēt sev uz savā ziņā retorisku jautājumu: cik traģēdiju augsto cenu nākotnē vēl ir vērts iekšlietu ministres bravūrīgais apsolījums paaugstināt algu par 10 latiem, ja vidējais tās samazinājums ir bijis divi simti?!

Tāpat vēl pavisam nesenā pagātnē L.Mūrniece apgalvoja, ka policijas dienestā palikuši vienīgi labākie, profesionālākie un strādāt gribošie, neskatoties uz niecīgo atalgojumu un zemo prestižu, jo viņas iniciētā reorganizācija Valsts policijā ir nesusi bagātīgus augļus. Cik gan melīgi, divkosīgi un ciniski šie lepnie paziņojumi izklausās šobrīd, ja vien iekšlietu ministrei būtu drosme tos atkārtot?! Patiesi ceram, ka pašreiz L.Mūrniecei un viņai līdzīgiem neizdosies kārtējo reizi maldināt sabiedrību ar tukšām un deklaratīvām frāzēm, aiz kurām faktiski no iedzīvotāju acīm rūpīgi tiek slēptas personīgās kļūdas, neizdarība un pats galvenais – rīcības kaut ko mainīt uz labu nespēja.

Latvijas Apvienotā policistu arodbiedrība nekavējoties informēs visas EuroCOP (Eiropas Policistu arodbiedrību konfederācijas) dalībvalstis, kas savās rindās apvieno vairāk kā 500 000 policijas darbiniekus, par patreizējo situāciju Latvijā! Ir jāizdara secinājumi starptautiskā līmenī, jo ES vēl līdz šim nebija noticis tāds kliedzošs gadījums, kā tas pat reiz ir noticis Jēkabpilī!

LAPA aicina izteikt neuzticību IeM ministrei Lindai Mūrniecei un pieprasa viņas demisionēšanu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!