Foto: Publicitātes foto
Latvijas Ainavu arhitektūras biedrības atklāta vēstule Rīgas mēram Nilam Ušakovam un Rīgas izpilddirektoram Jurim Radzēvičam

Latvijas Ainavu arhitektūras biedrība (turpmāk - LAAB) aicina Rīgas domi sniegt plašāku skaidrojumu sabiedrībai par mērķiem un iemesliem, kuru dēļ tiek veikta uzņēmuma Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" likvidācija.

Latvijas ainavu arhitektus un daiļdārzniekus – apstādījumu veidošanas profesionāļus - satrauc Rīgas domes iecere likvidēt pašvaldības uzņēmumu, kura tiešais un galvenais uzdevums ir nodrošināt Rīgas pilsētas sabiedrisko apstādījumu - parku, skvēru un laukumu- kvalitāti.

Rīgas pilsētā jau vismaz 130 gadus apstādījumu veidošana un uzturēšana bijusi profesionālu dārznieku un ainavu arhitektu uzdevums. Kopš 1864. gada Rīgas pilsētas apstādījumus veidojuši tikai izcili Eiropas līmeņa ainavu arhitekti un dārzkopji - G.Kufalts, A.Zeidaks, K.Barons, kas padarīja Rīgu par Eiropā slavenu dārzu mākslas pilsētu.

Vēsturiskie Rīgas dārzi un parki ir īpaša kultūrvēsturiska vērtība: astoņiem ir piešķirts valsts nozīmes aizsargājama kultūras pieminekļa statuss, divpadsmit - vietējas nozīmes aizsargājama kultūras pieminekļa statuss. Seši no aizsargājamiem parkiem ietilpst UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Rīgas vēsturiskā centra teritorijā, bet pieci atrodas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Rīgas vēsturiskā centra aizsardzības zonā.

LAAB pauž bažas, ka uzdodot Rīgas sabiedrisko apstādījumu apsaimniekošanu veikt SIA "Rīgas meži", neatgriezeniski var tikt zaudēta pilsētas vēsturisko dārzu un parku kā dārzu mākslas objektu un kultūras pieminekļu mākslinieciskā, arhitektoniskā un kultūrvēsturiskā vērtība, jo meža apsaimniekošanas prakse un tradīcijas ir balstītas uz mežsaimniecības zinātnes pamata, kuras filozofija un izpratne gan par apsaimniekošanu, gan ekoloģiju, gan estētiku būtiski atšķiras no zinātnes principiem, kas balstīti dārzkopības kultūrā un kultūras pieminekļu aizsardzībā un apsaimniekošanā.

Saskaņā ar Eiropas ainavas konvenciju, ko Latvija ratificējusi 2007. gada 18. aprīlī, un kas ir saistoša arī Rīgas pilsētai, viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir nodrošināt kultūras mantojuma un dabas daudzveidības saglabāšanu kā cilvēku dzīves vides būtisku daļu (5. panta a) apakšpunkts, 6. panta A daļa).

2014. gadā, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, arī pilsētas ārtelpa – laukumi, parki un skvēri kļūs par nozīmīgu vietu kultūras norisēm. Līdz ar to pilsētas vēsturisko parku, kā arī citu sabiedrisko apstādījumu kvalitātei, jābūt atbilstošai mūsdienu Eiropas dārzu mākslas kritērijiem.

Latvijas Ainavu arhitektūras biedrība atzīst, ka pēdējos gadu desmitos Rīgas parku apsaimniekošana nav veikta atbilstošā kvalitātē. Tas liek izvērtēt uzņēmuma "Rīgas dārzi un parki" darbu un atsevišķu speciālistu kvalifikāciju. Latvijas Ainavu arhitektūras biedrība uzskata, ka Rīgas pilsētas apstādījumu saglabāšana un mūsdienīga attīstība nav iespējama bez specializēta uzņēmuma ar kvalificētiem, profesionāli izglītotiem dārzkopjiem un mūsdienīgi attīstītu materiāli tehnisko bāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!