Foto: LETA
Pazīstamā politoloģe Vita Matīsa 25.novembra vakara LTV raidījumā "1 : 1" skaidri nodefinēja Latvijas problēmas un to vaininiekus. Pie katastrofiski zemā uzticības līmeņa politiķiem un politiskai sistēmai kopumā, kas divdesmit gadu garumā veidota un ir rezultatējusies kā ļoti vājš punkts Latvijas aizsardzībai, ir vainojami politiķi, ierēdņi, biznesmeņi, kuri pielikuši roku un veidojuši šos neuzticības apstākļus.

"Latvija ir caurausta ar šiem vājo punktu mezgliem, tas ir viņu [nodevēju] nopelns," sacīja Matīsa, piebilstot "Pēdējos desmit gados Latvijas politikā es redzu cilvēkus, kurus nebūtu problēmas nosaukt par valsts nodevējiem." Kā vēl vienu valsts vājinošo faktoru Matīsa piesauc jau par sistemātisku problēmu kļuvušo latviešu slikto īpašību iztapību varai, varas nesējam a priori tikai tādēļ, ka viņi ir varas nesēji.

Viss kā uz delnas. Matīsa izskaidroja to, ko daudzi zināja, redzēja, juta. To, kamdēļ daudzi pamet dzimteni uz neatgriešanos.

Ir jāatzīst, dzīvojam "nodevēju" valstī. "Nodevēji" sēž Saeimā, Ministru krēslos, ieņem ierēdņu amatus. Laimdotas Straujumas vadītos Ministru Kabinetus (arī iepriekšējo) pilnā mērā un apjomā var saukt par "nodevēju" Ministru kabinetiem, jo šo kabinetu patiesais veidotājs un krustēvs ir smagos kriminālnoziegumos apsūdzētais, tiesiski ierobežotais Aivars Lembergs.

Mēs esam nodzīvojušies tik tālu, ka ministru kandidāti vairs pat neslēpj viņu apstiprināšanas patiesos apstākļus un lēmuma pieņēmējus. Tā, pirms Satiksmes ministra Anrija Matīsa atkārtotas apstiprināšanas Satiksmes ministra amatā, Anrijs Baltkrievijas vizītes laikā kuluāros esot lielījies, ka noteikti būšot Satiksmes ministrs, jo viņa kandidatūru esot akceptējis pats Aivars Lembergs. Arī fakts, ka valsts 2015.gada budžeta apspriešanas laikā (22.novembra slēgtajā Ministru Kabineta sēdē) ministrus izglītoja tas pats tiesājamais Lembergs, "nodevēju" statusu tikai pastiprina.

Kur vēl trakāk. Mūsu valsts Ministru Kabinets par valsts budžeta sastādīšanu konsultējas ar smagos kriminālnoziegumos apsūdzētu personu. Nevienam no ministriem neienāk prātā noskaidrot, kāds statuss ir ziņotājam Aivaram Lembergam. Neviens neuzdrošinās noraidīt ziņotāju un parādīt viņam durvis. Tā vietā, ministri izpilda kārtējo Lemberga vēlmi - valdes locekļu maiņu brīvostās, tādējādi sabiedrībai atklāti norādot, ka valsts primāri rūpēsies par smagos kriminālnoziegumos apsūdzētā labklājību. Skolotāji, mediķi var pagaidīt.

Acīmredzot Matīsas kundzes piesauktā īpašība iztapt varas nesējam a priori tikai tādēļ, ka viņš ir varas nesējs, spilgti raksturo patreizējo ministru attiecības ar valsts apzagšanā apsūdzēto, tiesiski ierobežoto "saimnieku" Aivaru Lembergu. Ir dzirdēts, ka pakļaušanās ZZS un tās līderim Lembergam ir neizbēgama, jo redziet Aivaram Lembergam esot augsti reitingi.

Dāmas un Kungi!

Augsti reitingi ir arī kādas lielas kaimiņvalsts prezidentam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!