Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Iespējams, ka viens no pagājušās futbola sezonas spilgtākajiem atklājumiem Latvijā liepājnieks (patiesībā – kuldīdznieks) Jānis Ikaunieks varēja nokļūt arī kādā slavenākā klubā nekā FC "Metz" no Francijas. Iespējams, ka viņš varēja vēl vismaz uz sezonu vai pussezonu palikt FK "Liepāja" rindās.

Tamlīdzīgos gadījumos kā ar Jāni Ikaunieku – teicama sezona 19 gadu vecumā ar 23 gūtiem vārtiem Latvijas futbola virslīgā un laba debija Latvijas izlasē - mēdz teikt, ka aizbraukt vajag ne par ātru un ne par vēlu. Vai īstajā laikā ir aizbraucis Jānis Ikaunieks – to rādīs tikai laiks un tas būs atkarīgs no ļoti daudziem apstākļiem, visus no kuriem nemaz nav iespējams paredzēt, taču tas ir labi, ka jaunais futbolists ir aizbraucis tieši uz šāda ranga un līmeņa klubu.

Francijas League1 jeb futbola virslīga tradicionāli tiek uzskatīta par vienu no piecām spēcīgākajām Eiropā, tajā savu karjeru ir sākušas daudzas vēlākās futbola zvaigznes – piemēram, Ronaldinju un Didjē Drogbā "starta laukums" arī savulaik bija Francija un tamlīdzīgus piemērus var minēt vairākus.

Lotringas reģiona un Mozeles departamenta administratīvā centra Mecas futbola klubs ir viens no vecākajiem Francijā, taču nav viens no titulētākajiem – no 2008. līdz šai sezonai tas, piemēram, spēlēja Ligue2 jeb pēc ranga otrajā Francijas futbola līgā, kur 2014. gada pavasarī uzvarēja un atgriezās starp valsts spēcīgākākajiem klubiem.

1998. gadā FC "Metz" bija Francijas vicečempions, turklāt titula likteni par labu RC "Lens" izšķīra tā labāka gūto un zaudēto vārtu starpība, savukārt 1984. un 1988. gadā Mecas klubs bija Francijas kausa ieguvējs. Tie arī ir visi lielākie panākumi (vēl divreiz iegūts Francijas futbola līgas kauss). Noteikti jāpiemin Mecas kluba uzvara divu spēļu summā pār FC "Barcelona" toreizējā UEFA Kausu ieguvēju kausa izcīņā 1984. gada oktobrī – 2:4 zaudējums savā laukumā un 4:1 uzvara Barselonā!

Labs vidusmēra Francijas League1 klubs, kādā jaunam spēlētājam no citas valsts ir visādā ziņā iekļauties vieglāk nekā kādā slavenā klubā. Tas Jānim Ikauniekam noteikti nāks par labu, kaut gan – ir viens "bet". Mecas klubs pēc pirmā riņķa turnīra tabulā atrodas 17. vietā 20 komandu konkurencē un cīnās par palikšanu (pēc 8 spēļu kārtām FC "Metz" bija pat 5. vietā...) - no virslīgas izkrīt trīs pēdējās komandas, tik pat punktu (19), cik Mecas klubam ir arī 18. vietas īpašniekam "Evian", tikai par punktu mazāk - "Bastia", bet 15 punktu ir "Caen" komandai.

Tiesa, 19 punktu ir arī pašreizējam 16. vietas ieguvējam "Lens", tikai par punktu vairāk - "Lorient", bet par diviem vairāk - "Toulouse" un Lilles komandām, taču skaidrs, ka otrajā riņķī gaidāma sīva spēkošanās par vietas saglabāšanu League1 un vai tādā situācijā komandas galvenais treneris Albērs Kartjērs riskēs uzticēties jaunpienācējam no Latvijas... Tāpēc nebrīnīsimies, ja 11. janvārī Jānis Ikaunieks uz spēli Nantē netiks pieteikts vai pat netiks paņemts līdzi.

Viņam vispirms ir jāiepazīstas ar jauno komandu un neierasto vidi. Ne velti Mecas klubam Jānis Ikaunieks piederēs līdz 2019. gada sezonas beigām un četru gadu līgums nav nejaušība, jo Mecas futbola klubā prot saskatīt talantus un prot tos audzināt. Tas ir vēl viens Ikaunieka pluss.

Mecas kluba futbola akadēmijā izauguši tādi pazīstami futbolisti kā Robērs Piress, Emanuels Adebajors, Rigoberts Songs, Luiss Sā, Papī Sisē, Miralems Pjaničs... Šajā klubā spēlējušas tādas futbola zvaigznes kā Silveins Viltords, Patriks Batistons, Farids Mondragons, Mikele Padovano un neilgu laiku arī Franks Riberī (20 spēles 2004./2005. gada sezonā). Tā ka Jānis jebkurā gadījumā ir nokļuvis labu treneru rokās un ļoti labā futbola skolā, kurā tagad atliek tikai pašam censties pasmelt pēc iespējas vairāk zināšanu, iegūt pieredzi un meistarību.

Skaidrs, ka Jānis Ikaunieks ir jauns konkurents tiem futbolistiem, kuri jau ir Mecas kluba rindās un kuri arī ir pussargi vai uzbrūkošie pussargi. Šķiet, ka pašreiz slavenākais no FC "Metz" spēlētājiem 34 gadus vecais Florēns Maludā (80 spēles un 9 vārti Francijas izlasē, 4 reizes Francijas čempions ar Lionas "Olympique", divreiz Premjerlīgas čempions un 2012. gada UEFA Čempionu līgas uzvarētājs ar "Chelsea") arī ir uzbrūkošais pussargs vai kreisais pussargs, taču par Jāņa konkurēšanu ar viņu laikam nebūtu īsti korekti runāt...

Senegalietis Girane N'Davs ir balsta vai centra pussargs, galvenokārt balsta pussarga pozīcijā spēlē arī vēl viens Mecas kluba jaunpienācējs tunisietis Ferjani Sassi, savukārt bijušais Francijas U17 un U18 izlašu spēlētājs Jeni Ngbakoto var spēlēt arī uzbrucēja pozīcijā.

Vēl paliek 33 gadus vecais Romēns Roči, 22 gadus vecais Čeiks Dukurē, Francijā dzimušais alžīrietis Ahmeds Kaši, 29 gadus vecais Kevins Lejens un 28 gadus vecais Baltkrievijas izlases spēlētājs Sergejs Krivecs, kurš 2013./2014. gada sezonā bija Borisovas BATE rindās (arī 2006-2009), bet pirms tam spēlēja Polijā un Ķīnā.

Tā ka konkurentu Jānim Ikauniekam netrūkst, bet arī laiks viņu nespiež – neviens "visu un uzreiz" no talantīgā latviešu futbolista nemaz neprasa, kaut gan arī vietu sastāvā neviens cits viņa vietā neizcīnīs. Jānim ir dota iespēja un ir laiks savu iespēju izmantot. Pat ja FC "Metz" izkrīt no League1 – cerams, ka tā tomēr nenotiks, tad tik un tā nonākšana klubā ar jauno talantu audzināšanas slavu ir ieguvums. Savukārt mums tagad būs kā nekad liels iemesls sekot Francijas futbola virslīgas jeb League1 čempionātam.

Svētdien Francijas kausa izcīņā FC "Metz" viesos ar 2:1 pārspēja pēc ranga 3. līgas komandu "Epinal" (vārtus guva argentīniešu aizsargs Gvido Milāns un jau pieminētais senegālietis N'Davs) un iekļuva nākamajā kārtā (1/16 finālā). Iespējams, ka nevis League1, bet tieši Francijas kausa vai līgas kausa izcīņa būs tie turnīri, kuros Jānim Ikauniekam vispirms ļaus "izteikties". Iespēja viņam noteikti tiks dota un jau līdz šīs Eiropas futbola sezonas beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!