Foto: DELFI Reporter

Precizējot – nevis vienkārši spīdvejs, kas galvaspilsētā savulaik jau ilgāk nekā 15 gadus bija, bet gan spīdvejs visaugstākajā līmenī – pasaules čempionāta "Grand Prix" posms.

Nākamā gada spīdveja GP kalendārā Latvijas posms ir paredzēts 30. augustā un tā norises vieta pagaidām ir Daugavpils. Tas arī saprotams, jo pašreiz citur to nemaz nav, kur sarīkot, taču tur jau tā lieta, ka pagaidām un šis ir kalendāra projekts. Rīga tikai iegūtu ar sacensībām, kas pulcē vairākus tūkstošus skatītāju tribīnēs un miljonus pie TV ekrāniem, Latvijas spīdvejs tikai iegūtu, ja mums būtu vēl viens mototreks un vēl viena braucēju rezervju kalve.

Latvijas izlase šogad Pasaules kausa izcīņā ieņēma 6. vietu, kas droši vien ir aizvadītās sezonas viens no lielākajiem pārsteigumiem spīdvejā pasaulē, kaut gan mums ir tikai viena komanda, viens mototreks un tikai 7 spīdvejisti... Sasniegums, kura vērtību mēs varbūt pat vēl īsti neapzināmies, par ko brīnās un ko uzskata par neticamu (iepriekš minēto iemeslu dēļ) spīdveja lielvalstīs. Sasniegums, kurš var kļūt par jaunu pavērsienu Latvijas spīdveja 50 gadu vēsturē. Spīdvejs Latvijā sākās 1963. gada rudenī Daugavpilī, taču pirmie spīdvejisti bija ... Rīgā! Pašās pirmajās spīdveja sacensībās PSRS 1958. gada jūnijā Maskavā - Lužņiku stadionā! - starp 16 dalībniekiem bija arī rīdzinieki Elmārs Krūze un Edgars Jansons, turklāt Krūze piedalījās pašā pirmajā vēsturiskajā braucienā.  Savukārt Jansons bija pirmajā PSRS izlasē, kas devās uz sacensībām toreizējā Čehoslovākijā, bet otrajā sastāvā tika iekļauts vēl viens rīdzinieks Viktors Tjaguņenko. Žēl, ka Rīgā toreiz neuzradās neviens entuziasts, kāds Dmitrija Dribinceva personā pēc dažiem gadiem bija Daugavpilī, lai sāktu attīstīt šo dinamisko un aizraujošo motosporta disciplīnu...

Rīgā spīdvejs ienāca 1976. gadā, kad Biķernieku kompleksās sporta bāzes motobola stadionā tika izveidots mototreks. Pēc trim gadiem Rīgas komanda - sākumā ar nosaukumu "Rigatrans", bet vēlāk un līdz pat beigām "Ceļinieks" - debitēja PSRS čempionāta 1. līgā. Spīdveja galvenais centrs un labākie braucēji joprojām bija Daugavpilī, taču arī Rīgā bija laba komanda un izauga ļoti labi meistari - Arvīds Vītols, Guntis Birzaks, Aivars Boris, Aivars Zemžāns, Normunds Dobums, Jānis Dislers, Antonijs Kušels, Andris Matisāns... Birzaks pat iekļuva PSRS individuālā čempionāta finālā, bet Agris Bezmērs - tas diemžēl notika jau Rīgas spīdveja norieta gados - iekļuva PSRS junioru čempionāta finālā. Biķernieku mototreks savulaik bija viens no labākajiem PSRS, tajā notika junioru izlašu sacensības, tajā ciemojās un ar labākajiem Latvijas spīdveja meistariem sacentās Zviedrijas otrā izlase. Vecā tribīne savulaik bija pārpilna, bet 14. trolejbusa vadītāji spīdveja sacensību vakaros nereti nosauca ne tikai pieturas mosaukumu - Sergeja Eizenšteina iela, bet vēl piebilda - Spīdvejs! Bija tādi laiki spīdvejam Rīgā... Kāpēc viss pajuka - tas jau ir cits stāsts, taču pašreiz daudz svarīgāks par to ir tas, ka ir ļoti reāla iespēja spīdvejam Rīgā atgriezties, turklāt atgriezties visaugstākajā līmenī - ar pasaules čempionāta GP posmu.

Pēdējos gados spīdveja GP sacensības kļuvušas par vienām no populārākajām un prestižākajām motosporta pasaulē, savukārt sacensību dinamiskā norise mototrekā, kur tām ērti sekot no pirmās līdz pēdējais sekundei klātienē, kā arī TV prasme spīdveju efektīgi parādīt, padarīja šīs sacensības par aizraujošu visas sezonas izrādi. Spīdveja GP seriāla rīkotāji - firma BSI - jau pirms kāda laika izteica vēlmi kādreiz sarīkot vienu no posmiem Rīgā (viņi uzzināja, ka te spīdvejs ir bijis un mototreks patiesībā vēl pastāv, kaut gan braukt tajā pašreiz nav iespējams) - daudz lielāka pilsēta, blakus lidosta, ir pasažieru osta, ļoti ērta nokļūšana līdzjutējiem u.tt. Ideja interesanta un saistoša likās arī mūsu spīdveja vadītājiem - kāpēc lai Latvijas GP posmi pārmaiņus nevarētu risināties Daugavpilī un Rīgā? Skatīsimies tālāk - sakārtojot BKSB spīdveja treku, varētu izveidot bērnu un jauniešu spīdveja skolu, kā arī ar laiku komandu, lai spīdvejs galvaspilsētā nebūtu tikai reizi divos gados un lai tajā iesaistās jaunieši. Pašreiz nodomu protokols par GP posmu sarīkošanu Latvijā ir uz diviem gadiem un tieši tagad ir vienreizēja iespēja spīdveja pasaules eliti atvest uz Rīgu. Līdz nākamā gada 1. jūlijam ir iespēja sagatavot mototreku tā, lai tajā jau varētu rīkot sacensības. Nekas nav ne jābūvē no jauna, ne jārekonstruē - jāveic tikai elementāri celiņa atjaunošanas darbi. Viss pārējais - dalībnieku novietni, dušas, tualetes  un vēl vienu tribīni ieskaitot - var būt arī pagaidu, bet ofisa telpas BKSB jau ir. BKSB īpašnieks CSDD garantē, ka līdz 1. jūlijam mototreks būs kārtībā un ka tajā varēs paspēt aizvadīt pirmā jeb pārbaudes sacensības ar Latvijas labāko spīdveja meistaru piedalīšanos. Tamlīdzīgu sacensību (liels līdzjutēju pieplūdums no ārzemēm, spīdveja GP laikā tas varētu būt līdz pat 5000 - BKSB varētu būt vietas 10 000 skatītājiem - un katrs savus apmēram 300 eiro dienā šeit atstās) lietderība jau ir pierādīta, tagad nepieciešama valdības un Rīgas domes palīdzība, kas nebūt nav mērāma daudzos tūkstošos latu. Vēl viens pluss, lai spīdveja GP posms notiktu arī Rīgā. Rīgas domē rēķināt prot. Daugavpilī rocība nav tik liela un katru gadu tai ir grūti "pavilkt" GP posmu, tā ka spīdveja GP posmu pārmaiņus sarīkošana Rīgā un Daugavpilī būtu gads atelpai daugavpiliešiem, kur viss notiek visaugstākajā līmenī un tieši tāpēc BSI pret mums ir tik pretīnākošs.

Aizvadītajā sezonā daudzi sekoja Latvijas  izlases sniegumam Pasaules kausa izcīņā, mūsu līderu Ķasta Puodžuka, Maksima Bogdanova, Andžeja Ļebedeva un Vjāceslava Girucka sniegumam, daudzi pārdzīvoja un priecājās par Ļebedevu Latvijas GP laikā, spēkojoties ar pasaules eliti (nedaudz pietrūka, lai tiktu finālā jeb starp posma četriem labākajiem!), daudzi sev atklāja spīdveju un bija sajūsmā par redzēto, par mūsu puišu sniegumu. No daudziem dzirdēts - ek, labpr[āt aizbrauktu ne tikai uz GP posmu Daugavpilī, bet arī uz Polijas 1. līgas (pēc spēka apmēram piektā spīdveja līga pasaulē) mačiem ar "Lokomotīves" piedalīšanos, ja vien tas būtu kaut uz pusi tuv;āk... Kāpēc, lai mums jau nākamgad tas viss nenotiktu Rīgā? Kāpēc lai Rīga sporta pasaulē neizskanētu tikai ar hokeju vai basketbolu, bet arī ar spīdveju?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!